Wróć
Managerka z kalkulatorem.

Podatek dochodowy i VAT w gastronomii – mini poradnik dla przedsiębiorców

Prowadząc lokal gastronomiczny, podobnie jak każdy inny biznes – musisz płacić określone podatki. Specyfika działalności gastronomicznej powoduje jednak, że regulacje podatkowe dotyczące takich przedsiębiorstw są nieco inne. Jak się w nich nie pogubić i prawidłowo spełnić wszystkie formalności wobec państwa? Przygotowaliśmy mini poradnik dla przedsiębiorców gastronomicznych, dzięki któremu prawo podatkowe już Cię nie zaskoczy!

Jakie podatki obowiązują przedsiębiorców w gastronomii?

Chcąc poznać bliżej prawo podatkowe dla gastronomii, warto w pierwszej kolejności dowiedzieć się, które z podatków dotyczą tego rodzaju działalności. Takie informacje są szczególnie ważne dla początkujących przedsiębiorców, którzy dopiero poznają tę branżę.

Prowadząc własną gastronomię, musisz pamiętać o następujących podatkach:

  • podatek dochodowy
  • podatek od nieruchomości
  • podatek VAT.

W tym artykule skupimy się na podatku dochodowym oraz VAT.

Jak płacić podatki, aby stracić jak najmniej, czyli różne formy opodatkowania dochodowego

Otwierając działalność gastronomiczną, musisz podjąć wiele ważnych decyzji, które wpłyną na przyszłość Twojego biznesu. Jedną z nich jest wybór formy opłacania podatku dochodowego. Istnieją 4 sposoby na rozliczanie dochodów, a każdy z nich ma swoje wady i zalety. Warto pamiętać, że wybór opodatkowania nie musi być ostateczny – swoją decyzję możesz zmienić na początku każdego roku.

1. Rozliczenie według skali podatkowej

Jedną z najczęściej wybieranych form opodatkowania jest skala podatkowa, inaczej nazywana rozliczeniem na zasadach ogólnych. Jeśli nie zdecydujesz się samodzielnie na żaden sposób opodatkowania, taka forma zostanie przypisana dla Twojej działalności automatycznie. Skala podatkowa wyznacza 2 stawki, a to, która będzie obejmować Twoją firmę, zależy od wysokości dochodów:

  • 12 % – obejmuje dochód roczny do 120 000 zł
  • 32 % – obejmuje dochód roczny powyżej 120 000 zł.

Warto także wspomnieć o kwocie wolnej od podatku. Firmy, które zarobiły w danym roku kwotę do 30 000 zł, nie zapłacą żadnego podatku. 

Znając już zasady rozliczenia według skali podatkowej, zastanawiasz się pewnie, jak obliczyć dochód, który podlega opodatkowaniu. Wystarczy, że od osiągniętych przychodów odejmiesz koszty ich uzyskania. Pozostaje także pytanie – dla kogo taka forma rozliczenia będzie najlepsza? Jeżeli spodziewasz się, że w danym roku Twoja działalność wygeneruje wysokie koszty, a zyski nie przekroczą 120 000 zł, to skala podatkowa będzie najbardziej opłacalnym sposobem opodatkowania dla Twojego biznesu.

2. Podatek liniowy

Kolejna możliwa do wyboru forma rozliczenia polega na tym, że bez względu na wysokość dochodów, będzie Cię obowiązywać podatek w wysokości 19%. Taki sposób rozliczenia sprawdzi się dla firm, które osiągają wysokie dochody, czyli przekraczające próg 120 000 zł.

Warto także wiedzieć, że od lipca 2022 r. wprowadzono nowelizację, która umożliwia podatnikom liniowym dokonanie rozliczenia za 2022 rok na zasadach ogólnych. Będzie to korzystniejsze dla przedsiębiorstw z dochodami poniżej 120 000 zł, gdyż dla takich firm stawka skali podatkowej wynosi 12%.

3. Rozliczenie ryczałtowe

Gdy wybierzesz rozliczenie na zasadzie ryczałtu, będziesz opłacać podatek od samych przychodów, bez uwzględniania kosztów uzyskania. Wysokość ryczałtu zależy od profilu działalności firmy. W przypadku gastronomii obowiązuje stawka 3% – dla lokali niesprzedających napojów z zawartością alkoholu powyżej 1,5% oraz stawka 8,5% dla punktów, które mają w swojej ofercie takie napoje. W jakich lokalach sprawdzi się takie rozliczenie? Ryczałt będzie korzystny dla działalności, która nie generuje dużych przychodów i kosztów. To także dobry wybór dla lokali nakładających wysokie marże.

4. Rozliczenie z kartą podatkową

W przypadku karty podatkowej stawka zależy od wielkości miasta, w którym firma ma swoją siedzibę oraz od liczby jej pracowników. Taką formę rozliczenia przedsiębiorcy mogli jednak wybrać tylko do 2021 r. Po nowelizacjach w prawie podatkowym, przeprowadzonych w kolejnym roku nie ma możliwości zmiany sposobu opodatkowania na rozliczenie z kartą. Tej opcji nie mogą także wybrać firmy, które powstały w 2022 r. Na opodatkowanie z kartą do 2021 r. mogli się zdecydować przedsiębiorcy, prowadzący działalność gastronomiczną z wyłączeniem sprzedaży napojów z zawartością alkoholu przekraczającą 1,5%. Takie rozliczenie nie wymaga prowadzenia ksiąg rachunkowych ani wpłacania zaliczek i składania zeznań. Obowiązkowe jest jednak przechowywanie kopii rachunków i faktur przez 5 lat. Rozliczenie z kartą podatkową jest opłacalne dla firm prowadzących działalność w małej miejscowości oraz zatrudniających niewielu pracowników.

Jaki podatek VAT dotyczy Twojego biznesu?

Dla przedsiębiorców działających na rynku gastronomicznym prawo wyznacza 3 stawki podatku VAT: 5%, 8% oraz 23%. To, jaki podatek będzie obowiązywał Twoją działalność, zależy od tego, co i jak serwujesz w swoim lokalu. Prawo polskie wyróżnia:

  • sprzedaż posiłków i dań gotowych,
  • sprzedaż usług związanych z wyżywieniem.

Stawka 5% dotyczy dań i produktów gotowych, zapakowanych próżniowo lub za pomocą innej technologii, przeznaczonych do bezpośredniej sprzedaży oraz stanowiących towar handlowy. Warto zaznaczyć, że taką stawką nie mogą być opodatkowane dania, które wymagają obsługi kelnerskiej, a także produkty z zawartością alkoholu powyżej 1,2%.

Podatek w wysokości 8% obowiązuje na usługi związane z wyżywieniem, w ramach których posiłek wymaga przyrządzenia, przygotowania do podania oraz odpowiedniego zaserwowania klientowi w lokalu. Taka stawka obejmuje lokale gastronomiczne i firmy cateringowe, lecz nie dotyczy:

  • napojów innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy o VAT lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie, w tym ich przygotowania i podania;
  • towarów nieprzetworzonych przez podatnika, innych niż wymienione we wspomnianej ustawie;
  • posiłków, których składnikiem są towary wskazane jako wyłączone z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 ustawy o VAT.

Stawką 23% objęte są produkty i usługi wcześniej niewymienione. Zalicza się do nich napoje z zawartością alkoholu powyżej 1,2%, napoje stanowiące mieszankę piwa i napojów bezalkoholowych, z zawartością alkoholu przekraczającą 0,5%, napoje przygotowane na bazie kawy lub herbaty, a także bezalkoholowe napoje gazowane. Taki podatek obowiązuje również na dania, które zawierają: homary, krewetki, ośmiornice, ślimaki, małże, kawior, przetwory z homarów, ośmiornic oraz innych towary w stanie nieprzetworzonym.

Pamiętaj, że będąc podatnikiem VAT świadczącym usługi gastronomiczne, masz obowiązek posiadania urządzenia fiskalnego. Aby zapewnić odwiedzającym lokal jak najszybszą i bezbłędną sprzedaż, warto także kupić terminal POS z odpowiednim oprogramowaniem. System sprzedażowy GoPOS jest w pełni kompatybilny z najpopularniejszymi na rynku urządzeniami fiskalnymi, które znajdziesz tutaj. Oprogramowanie znacznie ułatwi Ci rozliczenia podatku VAT dzięki algorytmowi weryfikacji zmiany stawek do oferowanych w lokalu produktów i usług.

Rozliczenia podatkowe wielu przedsiębiorcom spędzają sen z powiek. Kontrola finansów firmy zgodnie z wymogami prawa może być czasochłonna – skróć czas konieczny do zarządzania firmą dzięki rozwiązaniom GoPOS. Jeśli chcesz dobrać odpowiednie narzędzia dla swojego biznesu – skontaktuj się z nami.

grafika kontaktowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *