Wróć

Jak wyposażyć restaurację i ile to kosztuje?

Każdy, kto myśli o założeniu własnego lokalu gastronomicznego staje przed obowiązkiem odpowiedniego wyposażenia poszczególnych pomieszczeń. Składają się na nie tylko specjalistyczne urządzenia, jak piece czy szafy chłodnicze, ale też cały wystrój i niezbędne dziś rozwiązania technologiczne. O jakich elementach nie wolno zapomnieć i jak dobrze zagospodarować wszystkie wydatki potrzebne na wyposażenie restauracji?

Niezbędne wyposażenie kuchni 

Zacznijmy od najważniejszego – serca każdej gastronomii. Bez kuchni właściwie żadna restauracja nie będzie funkcjonować, dlatego jej wyposażenie powinno być pierwszym skompletowanym w całości. Czego nie wolno pominąć? Podstawowe wyposażenie kuchni w restauracji powinno uwzględniać takie elementy jak piec konwekcyjno-parowy, kuchnię gazową lub elektryczną, płytę grillową oraz okapy wentylacyjne do umieszczenia nad źródłami ciepła.

Jeśli chcesz oferować dania włoskie odpowiednim wyborem będzie też sprzęt do makaronu, a w przypadku pizzy – specjalny piec. Wyposażenie kuchni w restauracji obejmuje ponadto zlewy, podręczną szafę lub stół chłodniczy, lodówkę, szafki, blaty i meble, a także wszelkie dodatki, jak krajalnice, wagi, miksery czy roboty kuchenne. Warto zainwestować w tego typu urządzenia, gdyż mogę one znacznie usprawnić pracę Twojego personelu. 

Koszt wyposażenia kuchni 

To, ile kosztuje wyposażenie kuchni w restauracji, zależy tak naprawdę od wielu czynników, w tym od jej wielkości i typu. Niemniej, trzeba liczyć się z wysokimi kosztami, sięgającymi od od kilkunastu do kilkuset tysięcy złotych. Na pokrycie takich kwot czasami oszczędności nie wystarczają. Wtedy warto rozważyć oferty leasingowe, które obejmują wyposażenie zarówno nowych, jak i używanych sprzętów. Oczywiście można też zdecydować się na zakup urządzeń z drugiej ręki, ale to rozwiązanie powinno zależeć od typu kuchni i rodzaju serwowanych dań. Jeśli przykładowo otwierasz restaurację, w której głównym daniem będzie pizza, nowy piec na pewno pomoże Ci serwować produkt najwyższej jakości. Z drugiej strony jeśli wiesz, że kawa to tylko dodatek, bez obaw możesz zainwestować w ekspres używany. Warto mieć na uwadze również to, że urządzenia z drugiej ręki mogą wiązać się z częstszym awariami, a w przypadku, gdy minął już czas gwarancji – dodatkowymi kosztami ich naprawy. 

Wyposażenie baru

Wyposażenie baru w restauracji to osobny temat. Odpowiednie zaplanowanie miejsca i przyrządów pracy dla barmana wymaga gruntownego przemyślenia, zwłaszcza pod względem jego funkcjonalności. Wszystko musi zmieścić się na stosunkowo małej przestrzeni, być dostępne właściwie na wyciągnięcie ręki i przystosowane do przyrządzania napojów i drinków o różnych recepturach. Co koniecznie powinno znaleźć się w barze? Roboty barmańskie, ekspres do kawy, kostkarki, nalewaki do napojów, urządzenia chłodniczo ekspozycyjne oraz zmywarki do szkła.

Wyposażenie sali 

Jeśli masz już zapewnione odpowiednie wyposażenie naszego zaplecza i kuchni, czas zająć się zagospodarowaniem niezbędnych elementów w sali restauracyjnej. To w końcu miejsce, które bezpośrednio będzie oceniane przez Twoich klientów, dlatego ogólny wystrój sali powinien być spójny, czysty i nawiązywać do stylu lokalu i charakterystyki serwowanej kuchni. 

Na wyposażenie sali konsumenckiej w restauracji składają się takie elementy, jak stoły, krzesła, nakrycia, zastawa, oświetlenie czy dekoracje. Warto pamiętać także o wyposażeniu bankietowym, czyli wszelkich paterach, tacach, podgrzewaczach czy kociołkach elektrycznych. 

Wyposażenie sali restauracji nie może pominąć również karty dań. Zakup i przygotowanie tradycyjnej – papierowej – wiąże się z dodatkowymi kosztami, które w dzisiejszych czasach można łatwo wyeliminować. Zamiast takiej formy menu możesz wprowadzić to elektroniczne, w postaci QR code. Klienci po zeskanowaniu ich smartfonami, mogą dalej wygodnie i do woli przeglądać Twoje menu, ale w takim rozwiązaniu – bezpośrednio na swoich ekranach. Poza oszczędnością na ciągłym drukowaniu kart, poprawisz swój wizerunek i pokażesz, że podążasz za najnowszymi rozwiązaniami. Co więcej, nie będziesz musiał martwić sytuacjami, gdy zabraknie papierowego menu dla gości. Wirtualnych kart dań z pewnością wystarczy dla wszystkich! 

Wybór oprogramowania 

Jeśli masz już skompletowane wszystkie niezbędne urządzenia pozostaje jeszcze wybór narzędzi, które umożliwią Ci wygodne zarządzanie Twoim biznesem. 

Wyposażenie restauracji w odpowiedni system sprzedażowy pozwoli usprawnić wiele procesów zachodzących w Twoim lokalu. Dzięki niemu możesz dokonywać szybkiej sprzedaży (w tym tej mobilnej), natychmiastowych rozliczeń z klientem, kontrolować stany magazynowe, a wszystkim zarządzać z dowolnego miejsca i urządzenia osobistego. Zyskasz dostęp do wielu przydatnych danych i raportów, które odpowiednio wykorzystane, mogą posłużyć Ci jako źródło przydatnej wiedzy, na temat tego, co warto jeszcze poprawić. Dobre oprogramowanie usprawni także komunikację między poszczególnymi pracownikami, co pozwoli poprawić jakość obsługi i zwiększyć wydajność personelu. Poza tym rozliczysz go szybciej, na podstawie konkretnych stanowisk i za faktycznie przepracowane godziny. 

Jeśli wiesz, że będziesz prowadzić sprzedaż na wynos warto zadbać także o swój własny sklep online lub integracje z wybranymi portalami zewnętrznymi, które pozwolą Ci szybciej przyjmować wszystkie zamówienia. Decydując się na własnych kurierów musisz też zadbać o własny pojazd i wszystkie aspekty z nim związane, jak ubezpieczenie, czy regularne przeglądy, a aby łatwo rozdzielać zamówienia na kierowców dobrze postawić na dedykowaną im aplikację.

Odpowiednie wyposażenie restauracji to jeden z głównych elementów, o który musisz zadbać, jeśli marzy Ci się własny biznes gastronomiczny. Zastanów się, jakie sprzęty – poza tymi obowiązkowymi – będą potrzebne dla rodzaju kuchni i dań, które będziesz serwować. Sprawdź swoje finanse i rozważ oferty leasingowe lub zakup elementów i urządzeń także z drugiej ręki.

Jeśli chcesz wypróbować system sprzedażowy GoPOS u siebie, skontaktuj się z nami! Napisz do nas poprzez czat lub zadzwoń +48 790 295 124. Dobierzemy najlepsze rozwiązanie dla Twojego biznesu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *