Wróć
Baristka przy POS

System POS – co to jest i dlaczego warto z niego korzystać?

Czy warto zdecydować się na system POS? Co to jest i w jaki sposób może zwiększyć sprzedaż? Czy to tylko kolejny wydatek dla i tak obciążonej gastronomii? To pytania, które pojawiają się zarówno u osób, które ruszają z pierwszą restauracją, jak i knajp, które funkcjonują na rynku od dłuższego czasu. Odpowiadając na pytanie: „POS – co to jest?” można stwierdzić, że jest to zaawansowane narzędzie do zarządzania sprzedażą oraz obsługą, z którego można korzystać bez względu na skalę biznesu. Poznaj podstawowe funkcjonalności oprogramowania i dowiedz się, na jakie korzyści możesz liczyć, decydując się na jego wdrożenie.

System POS – co to jest?

System POS (point of sale – punkt sprzedaży) to narzędzie przeznaczone dla punktów sprzedażowych, m.in. dla sklepu i gastronomii. Co to dokładnie oznacza? System składa się z urządzenia komputerowego i fiskalnego, oprogramowania oraz terminalu płatniczego. Początkowo program POS instalowano na komputerach desktopowych, dzisiaj najczęściej wykorzystuje się do tego monitory dotykowe, urządzenia mobilne, smartfony i tablety.

Podstawową funkcją systemu POS do gastronomii jest obsługa transakcji, ale nowoczesne oprogramowania są dużo bardziej rozbudowane, dzięki czemu nie tylko usprawniają proces sprzedaży, ale umożliwiają również:

  • zarządzanie transakcjami,
  • zarządzanie personelem,
  • zwiększenie ilości przyjmowanych zamówień,
  • gromadzenie danych i tworzenie analiz,
  • zarządzanie stanem magazynowym,
  • obsługę zamówień na wynos.

Program POS to system idealny dla gastronomii, ale wielu właścicieli takich lokali nie zastanawia się, co to jest POS i w jaki sposób mogą z tego skorzystać. Wręcz przeciwnie – często nie przychodzi im nawet do głowy, by wdrożyć takie rozwiązanie. Szczególnie dotyczy to mniejszych i sezonowych biznesów. Tymczasem rozwiązania POS oznaczają dla gastronomii nie kolejny wydatek, a oszczędności, których wiele lokali potrzebuje.

System POS dla gastronomii – czy moja firma z tego skorzysta?

Na rynku są dostępne systemy POS dla gastronomii o różnym zakresie funkcjonalności, dlatego możesz się wahać, czy jest to rozwiązanie dla Twojego biznesu. Być może myślisz, że skoro prowadzisz sezonową działalność, to nie potrzebujesz takiego programu. Tymczasem system POS dla food trucków, które najczęściej działają sezonowo, oznacza sprawniejszą obsługę zamówień, co może zmniejszyć gigantyczne kolejki na wszelkiego rodzaju eventach. Z oprogramowania skorzystają również:

  • restauracje, także te hotelowe,
  • pizzerie,
  • kawiarnie,
  • kluby i bary,
  • sieci lokali.

Systemy POS dla gastronomii można łatwo przystosować do charakteru danej działalności, wielkości zespołu oraz sezonowości. Dobrze wykorzystane oprogramowanie systemu POS pomoże Ci podejmować lepsze decyzje dotyczące Twojego biznesu – bez względu na to, czy prowadzisz małą, lokalną knajpkę, lodziarnię, czy sieć restauracji.

Jakie korzyści odczujesz dzięki oprogramowaniu POS?

Szybsza sprzedaż, efektywniejsza obsługa, większy zysk – systemy POS dla gastronomii mają oczywiście usprawnić pracę Twojego zespołu, ale ich głównym celem są lepsze pieniądze. Doskonale wiesz, jak wymagające jest zarządzanie wszystkimi elementami biznesu. Z jednej strony musisz kontrolować stany magazynowe i food cost, oraz przyjmować dostawy, z drugiej koordynować zespół, a do tego trzeba prowadzić skuteczną strategię sprzedaży, uzupełniać braki kadrowe i reagować na problemy dnia codziennego. Zdecydowanie się na system POS dla restauracji jest odpowiedzią na te wyzwania, ponieważ:

  • przyspiesza sprzedaż, tym samym zwiększając liczbę zamówień – narzędzie umożliwia ich przyjmowanie za pomocą kilku kliknięć;
  • oprogramowanie generuje raporty i analizy na podstawie danych, które gromadzi – ręczne tworzenie analiz biznesowych jest czasochłonne i na co dzień z pewnością nie masz na to przestrzeni. System gastronomiczny POS pozwala Ci monitorować sytuację na bieżąco, kontrolować wydatki, wyciągać wnioski i wprowadzać zmiany, dzięki którym biznes działa jeszcze lepiej;
  • umożliwia szybką aktualizację danych – goście nie lubią słyszeć, że nie mogą złożyć zamówienia ze względu na brak jakiegoś dania. System POS w gastronomii usprawnia obsługę, ponieważ ułatwia aktualizację menu, cennika, a także dostępności poszczególnych dań. Dzięki temu oszczędzasz czas, ograniczasz frustrację gości i nie wydajesz pieniędzy na usługi drukarni;
  • możesz z niego korzystać z dowolnego miejsca na świecie – targi branżowe, urlop, czy workation nie są żadną przeszkodą do efektywnego zarządzania biznesem. Funkcjonalności systemu POS, których potrzebujesz najbardziej, będą dostępne także podczas wyjazdu.

System POS – jaki powinien być?

Jeśli planujesz wdrożyć system POS do restauracji, wybierz oprogramowanie proste w obsłudze – rotacja pracowników w gastronomii jest na tyle wysoka, że byłoby absurdem wprowadzanie narzędzia, którego obsługa jest czasochłonna i wymaga wcześniejszego, długiego szkolenia. Zwróć uwagę, czy oprogramowanie można zintegrować z innymi aplikacjami, w tym z największymi platformami delivery takimi jak Uber Eats.

System musi działać bezawaryjnie zarówno na kilku, jak i kilkudziesięciu urządzeniach – POS dla sieci lokali powinien być tak samo wydajny jak dla małej kawiarni. Nie bez znaczenia jest również dostęp do wsparcia technicznego, szczególnie w niestandardowych godzinach, w których najczęściej funkcjonuje gastronomia.

Sprawdź

Podsumowanie

System POS to nowoczesne rozwiązanie dla gastronomii, dzięki któremu przekonasz się, co to jest efektywne zarządzanie biznesem. Wdrożenie narzędzia jest proste, a jego obsługa nie wymaga specjalistycznych umiejętności, dzięki czemu Twój zespół nie zniechęci się do nowego programu. Ty z kolei zyskasz kontrolę nad biznesem – zarówno nad finansami, jak i pracownikami. Dzięki temu zminimalizujesz liczbę błędów, które w gastronomii są nie do uniknięcia, ale też oszczędzisz pieniądze poprzez strategiczne zarządzanie magazynem.

Elastyczny abonament systemu GoPOS pozwoli Ci dostosować oprogramowanie i urządzenia POS do charakteru działalności – w zależności od zapotrzebowania możesz aktywować lub wyłączać poszczególne funkcje. Dzięki temu zoptymalizujesz koszty prowadzenia restauracji i zadbasz o doświadczenie Twoich gości, które szybko przełoży się na opinie w internecie oraz mediach społecznościowych.

Chcesz wiedzieć więcej? Skontaktuj się z nami poprzez czat lub telefonicznie +48 790 295 124.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *