Wróć

Jak przygotować firmę cateringową do zwiększonej sprzedaży w sezonie?

Sezon letni to czas wielu spotkań i wydarzeń, które często odbywają się w plenerze. Wtedy też klienci chętniej korzystają z ofert cateringowych, by zamówić dania z myślą o konkretnej uroczystości. Jeśli prowadzisz swój własny biznes cateringowy lub serwujesz dania na wynos, musisz odpowiednio przygotować się do wzmożonej liczby zamówień. Oto kilka rad, które pomogą Ci stworzyć najlepszą ofertę cateringową na okres wiosenno-letni. 


Zamówienia na wybraną datę i godzinę

Planując konkretne wydarzenie, klienci chcą zamówić dania z wyprzedzeniem. Dzięki temu posiłek ma szansę dotrzeć na dokładną godzinę, a lokal wcześniej przygotować się na określoną liczbę zamówień. Jeśli oferujesz usługi i dowozy online, zadbaj o opcje zamówień na wybrany termin. Umożliwia to własny sklep internetowy, który założysz w GoOrder. Realizacja zamówień na wybraną datę i godzinę to szczególne ułatwienie także dla Twoich pracowników – dania przyjęte z wyprzedzeniem pozwolą przygotować się personelowi i odpowiednio zarządzać czasem ich pracy, ale też zadbać o odpowiednią ilość towaru w magazynach. 

Pracownik przygotowujący zamówienia na wynos.

Zadbaj o ilość kurierów 

Jeśli zamówienia mają dotrzeć na czas do Twoich konsumentów, musisz także zadbać o wystarczającą ilość swoich dostawców. W tym przypadku dochodzą jeszcze kwestie logistyczne, jak na przykład odpowiedni pojazd, który pomieści określoną liczbę zamówionych dań. Jeśli korzystasz z własnych kurierów, sprawdź grafik ich pracy i dostosuj tak, by w dniu dostawy każdy z kierowców był przypisany do konkretnego zamówienia. Jest jeszcze druga możliwość – zamiast zatrudniać nowych pracowników, możesz też skorzystać z kurierów zewnętrznych i wygodnie przypisywać ich do przyjętych zamówień. Dzięki temu nie będziesz musiał martwić się dodatkową pensją pracowniczą, pojazdem czy opłatami związanymi z jego utrzymaniem, co może nie być w pełni opłacalne, zwłaszcza gdy masz przed sobą zaledwie kilka takich dostaw w sezonie. Co więcej, w przypadku kurierów zewnętrznych koszty poniesiesz tylko za zrealizowane dowozy. Dzięki integracjom z dostawcami dostępnymi w GoHub, możesz wygodnie przypisywać kurierów do konkretnych zamówień dzięki oprogramowaniu dla restauracji. Przeanalizuj i sprawdź swoje możliwości, by dobrać najlepszy sposób dostaw dla swojego lokalu. 

Kurier dostarczający zamówienie.

Dostosuj menu pod catering

Nie wszystkie dania nadają się do serwowania w plenerze lub – co ważniejsze – dowozów. Tworząc ofertę cateringową, musisz także dostosować swoje menu i zbudować go w oparciu o pozycje, które dotrą do klientów w idealnym stanie. Od czego zacząć takie modyfikacje? System sprzedażowy dostarcza wielu przydatnych danych jak na przykład sprzedaż określonych pozycji. Na tej podstawie sprawdź, co u Ciebie generuje największy zysk. Następnie, jeśli dania te nie do końca sprawdzą się w dostawach, spróbuj przekształcić je tak, by dalej bazowały na Twoich popisowych pozycjach, ale były dostosowane do dowozów. Możesz też wzbogacić kartę dań o ofertę stworzoną z myślą o konkretnych okazjach czy imprezach w plenerze i wyróżnić ją odpowiednią kategorią. Takie propozycje możesz wygodnie dodawać w swoim własnym sklepie online, który pozwoli Ci także wprowadzać wszystkie zmiany na bieżąco, bez oczekiwania na ich akceptację.

Rozliczaj pracowników sprawniej 

Usprawnij także swoje działania! Jeśli będziesz obsługiwać dostawy na większe wydarzenia i imprezy, ilość obowiązków i tak będzie wystarczająca. Dlatego dobrze jest szukać narzędzi, które pozwolą usprawnić Twoje obowiązki. Skorzystaj z takich, z którymi będziesz mógł generować raporty do wypłat szybko i bezbłędnie. Własnych kurierów rozliczaj na podstawie przepracowanych godzin, przebytych kilometrów czy zrealizowanych dostaw i zyskaj pełną kontrolę nad ponoszonymi kosztami. 

Catering to doskonały pomysł na biznes, który w sezonie może przeżywać prawdziwie oblężenie. Przygotuj się na wzmożoną ilość zamówień, wybierając nowoczesne narzędzia i usprawnij pracę swojego biznesu. Sprawdź również nasze oprogramowanie dla pizzerii oraz oprogramowanie dla Food Trucków.

Pracownik udzielający konsultacji klientowi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *