Wróć
kucharz kładzie dodatek na talerz

Waste management w gastronomii, czyli jak ograniczyć straty żywności?

Praca związana z lokalem gastronomicznym wiąże się z wieloma trudnymi do pogodzenia aspektami. Obecnie, odpowiedzialny biznes połączony ze świeżymi produktami z najwyższej półki to klucz do sukcesu. Ciężko jednak za każdym razem utrzymać całkowitą świeżość żywności i każdego dnia wykorzystać ją do zera. Wszystko to prowadzi do powszechnego marnowania jedzenia, co naraża lokal na duże straty. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się jak to ograniczyć i z jakich narzędzi korzystać, aby usprawnić zarządzanie żywnością w Twoim lokalu.

Starty żywności – dlaczego to takie częste?

W branży gastronomicznej marnowanie jedzenia to częsty problem, który wiąże się z każdym etapem działania lokalu. Zaczynając od początkowego zakupu zbyt dużej ilości produktów, nieprawidłowego przechowywania i obróbki – kończąc na nadprodukcji czy rezygnacji z przekazywania pracownikom i klientom posiłków, które zostały po dniu pracy. Restauratorom ciężko spełnić wszystkie odgórne wymogi, a do tego zaopatrzyć się w taką ilość produktów, która zadowoli każdego gościa. Jak znaleźć złoty środek?

Zarządzaj swoim miejscem magazynowym

Aby wydajniej zarządzać swoim miejscem magazynowym zainwestuj w nowoczesną aplikację magazynową, która umożliwi Ci wgląd do stanów w Twoim magazynie. Dzięki temu manager lub inna osoba zarządzająca jest w stanie dokładnie kontrolować ilość surowców – z dowolnego urządzenia i lokalizacji na świecie. Aplikacja pozwoli Ci także tworzyć dowolne raporty zakupów i dostaw, dzięki czemu jeszcze precyzyjniej będziesz mógł zarządzać swoim magazynem.


kelnerka z tabletem

Kontroluj ilość towaru 

Raporty i ich regularna kontrola dostarczy Ci licznych danych, w tym o nie sprzedających się produktach. System umożliwia wgląd do wszystkich stanów magazynowych, a powiadomienia o przekroczeniu stanu minimalnego pozwalają uzupełniać na czas to, co realnie może się sprzedać. W rezultacie zmniejszysz ilość dodatkowych zamówień niepotrzebnych artykułów spożywczych, co finalnie ograniczy nie tylko koszty, ale i marnowanie jedzenia.

Prowadź regularną inwentaryzację

Inwentaryzacja to nie tylko wymóg formalny, ale również istotny feedback dla Twojego biznesu. Dzięki niej jesteś w stanie określić rzeczywisty stan towaru, sprawdzić czy jest właściwie przechowywany oraz przeciwdziałać innym nieprawidłowościom. Taka regularna kontrola ilości produktów może być kłopotliwa, szczególnie gdy przeprowadzana jest tradycyjnie. Łatwo wtedy o pomyłki, które powodują niepotrzebne straty żywności. Warto wyposażyć się w rozwiązania technologiczne, takie jak aplikacja do inwentaryzacji, która przyśpieszy i ułatwi cały proces. System umożliwia inwentaryzację za pomocą telefonu komórkowego, wagi oraz kodów kreskowych – co znacznie przyśpiesza inwentaryzację. Możesz przeprowadzać ją z podziałem na kilka magazynów, a wszystkie dane przechowywać w bezpiecznej chmurze, do której masz dostęp w dowolnym momencie. Taka organizacja to podstawa waste management.

skanowanie kodów butelek

Planuj przyszłe zakupy

Staraj się planować wszystkie zamówienia wcześniej, unikając spontanicznych zakupów, które nie mają realnego przełożenia na Twoje potrzeby. Pomoże Ci w tym specjalny program do składania zamówień, dzięki któremu zestawisz ze sobą najkorzystniejsze ceny hurtowe. Pamiętaj, że ręczne tworzenie spisu zakupów może prowadzić do zamawiania niepotrzebnych produktów. Odpowiedni system pozwoli stworzyć Ci dokładne listy zakupowe, dzięki którym zamówisz to, na co jest w danej chwili największe zapotrzebowanie w Twoim lokalu. Tym samym nie tylko ograniczysz straty surowców, ale również zaoszczędzisz czas i zminimalizujesz koszty.

Jak jeszcze ograniczyć straty żywności? 

Pamiętaj, że nawet małe kroki mogą prowadzić do dużych zmian. Uświadamiaj swój personel, nie kupuj na zapas, a jedzenie, które zostało – sprzedaj pod koniec dnia za połowę ceny, dzięki dostępnym na rynku aplikacjom do tego przeznaczonym. Określ również konkretną wielkość sprzedawanych porcji lub wyeliminuj to, co gorzej się sprzedaje. Wszystko to pozwoli Ci zmniejszyć nadprogramowe wydatki i ograniczyć straty żywności.

Waste management w branży gastronomicznej to niezwykle ważny temat, na który stawia wiele lokali. Do obniżenia kosztów i ograniczenia strat żywności, oprócz chęci – potrzeba również otwartości na nowe technologie, które skutecznie wspomagają właścicieli w wielu aspektach.

Konsultant rozmawiający z klientem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *