Założenie własnego punktu gastronomicznego to Twoje marzenie? Dzięki nam dowiesz się, jak otworzyć pizzerie. Na początku wyjaśnimy Ci wszystkie kwestie techniczne i prawne, a następnie damy kilka wskazówek, które ułatwią prowadzenie biznesu. Przeczytaj nasz artykuł, a zrozumiesz: pizzeria – jak ją otworzyć!
Zakładanie pizzerii – o czym warto pamiętać?
Zastanawiasz się, jak założyć pizzerie? Pierwszym krokiem powinno być zebranie potrzebnych funduszy. Mogą pochodzić one z oszczędności własnych, kredytu bankowego, dotacji np. z Uni Europejskiej czy Crowdfunding. Co ważne możesz wykorzystać kilka z dostępnych opcji. Gdy masz już fundusze czeka Cię zapoznanie się z wszystkimi wymogami prawnymi. Dzięki temu unikniesz wielu kłopotów w przyszłości. Od czego zacząć? Przede wszystkim musisz udać się do Urzędu Miasta, w którym zarejestrujesz firmę w CEiDG (Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej). Następnie w ciągu 7 dni musisz złożyć wniosek do ZUSu i jeśli jesteś VAT-owcem do Urzędu Skarbowego. Wykonałeś wszystkie wyżej wymienione czynności? Gratulację – masz firmę! Co dalej?
Teraz przyszła pora na szukanie lokalu i wyposażenia wnętrza (pieca do pizzy, przyborów kuchennych, stołów, krzeseł itd.). Odpowiadając na pytanie, jak otworzyć własną pizzerię nie można zapomnieć także o załatwieniu wszystkich formalności z sanepidem. To niezwykle ważny etap. W pizzerii będziesz karmić ludzi i dlatego warto zadbać, by zarówno jedzenie, jak i miejsce, w którym realizujesz usługi było odpowiednio przygotowane. Warto więc współpracować z sanepidem i stosować się do wszystkich zaleceń, by przystosować lokal do wymogów. Na koniec formalności pozostało Ci staranie się o koncesję na alkohol. Wszystkie szczegółowe informacje o pozwoleniu znajdziesz w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Gdy Twój lokal spełnia wszystkie wymogi możesz złożyć wniosek do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta.
Jak otworzyć pizzerie – nasze wskazówki
Wiesz już, jak otworzyć pizzerie krok po kroku. Przed rozpoczęciem działalności warto jednak zaplanować wszystkie działania, które usprawnią prowadzenie biznesu. Dzięki temu Twoja pizzeria będzie profesjonalna i szybko zacznie przynosić zyski. Jak to osiągnąć? Przede wszystkim zdecyduj się na POS dla pizzerii. Co to jest? Systemy POS zostały stworzone dla potrzeb biznesu. To intuicyjne, szybkie i innowacyjne oprogramowania, które ułatwiają obsługę lokalu, poprawiają komunikację pomiędzy pracownikami, a także zwiększają satysfakcję klientów. Decydując się na system do pizzerii przyspieszysz obsługę i przygotowanie zamówień. Ponadto narzędzie pozwoli Ci sprawdzać raporty i analizować otrzymane dane z dowolnego miejsca i urządzenia. Dzięki temu zawsze masz kontrolę nad tym, co dzieje się w pizzerii. Ale przejdźmy do szczegółów – co oferuje system od GoPOS?
- Możliwość przyjmowania zamówień na tabletach – to proste i szybkie przyjmowanie zamówień przy stolikach, bez obawy o błędy. Możliwość wysyłki zamówienia bezpośrednio na kuchnię.
- Mobilna sprzedaż – skraca czas obsługi do minimum. Kelner otrzymuje powiadomienie, gdy danie jest gotowe. System umożliwia także obsługę rezerwacji, dzięki graficznemu widokowi sal i stolików oraz łączenie i dzielenie rachunków.
- Konfiguracja pizzy – pozwala modyfikować i dzielić pizzę oraz zmieniać jej cenę na bieżąco. Dodawanie i usuwanie składników nigdy nie było tak proste.
- E-menu – wprowadza możliwość umieszczenia przy każdym stoliku kodu QR, z którego mogą skorzystać klienci, by zobaczyć dostępne menu.
Podsumowanie
Założenie i prowadzenie pizzerii to bez wątpienia złożone zadanie, które wymaga podjęcia wielu ważnych decyzji. Wiesz już jednak, o czym musisz pamięta rozpoczynając przygodę z usługami gastronomicznymi, co z pewnością pomoże Ci otworzyć swój własny biznes. Stosuj się do naszych porad i wybierz system POS do pizzerii. Dzięki niemu prowadzenie lokalu gastronomicznego będzie proste i przyjemne.