Wróć

Raport o stanowiskach pracy w branży gastronomicznej, na które będzie największe zapotrzebowanie w 2022 roku

W tym artykule przedstawiamy 4 najbardziej poszukiwane zawody w branży gastronomicznej. Dane te zostały podane według stanu na styczeń 2022 roku, przez jooble – drugą największą na świecie giełdę pracy.

W ostatnich dziesięcioleciach nastąpił rozkwit gospodarki sektora usługowego, który świadczy usługi gastronomiczne. Wynika to częściowo z automatyzacji produkcji oraz ogólnego wzrostu poziomu życia ludzi. Niewątpliwie proces ten był w znacznym stopniu stymulowany i modyfikowany przez pojawienie się Internetu, ale w latach 2020-2021 pandemia koronawirusa wprowadziła nowe zmiany. Kwarantanny i różne restrykcje na zawsze zmieniły świat, a najbardziej ucierpiał sektor usług, w tym gastronomia.

Na początku 2022 r. branża prawie odzyskała siły po koronawirusie, zarówno pod względem liczby zatrudnionych, jak i obrotów. Mimo że długi okres blokady miał duży wpływ na branżę, nie wygląda na to, by powstające trendy miały zniknąć.

Kelnerzy

Pomimo zmian, stanowiska kelnerów pozostają najbardziej popularne. Wciąż obecne są restauracje, które stawiają na tradycyjną obsługę gości, a wraz z rozwojem sektora rośnie liczba wolnych miejsc pracy. Na początku roku na stronie internetowej można znaleźć około 2800 ofert pracy w tym zawodzie.

Kucharze

Oczywiście jedzenie musi być przez kogoś ugotowane. Wraz z pojawieniem się usług dostaw żywności i firm cateringowych, oferujących swoje usług na zasadzie subskrypcji, liczba kucharzy rośnie znacznie szybciej, a ich udział w sektorze również zaczął się powiększać. Przykładowo, wakat kucharza jest prezentowany w serwisie 2350 razy, a szefa kuchni ma aż 4600 ofert.

Kurierzy

Prawie wszystkie restauracje musiały się dostosować, aby przetrwać blokadę, a jedną z innowacji było oferowanie usługi dostawy. Niezależnie od tego, czy zatrudniają one własnych doręczycieli, czy korzystają z usług firm zewnętrznych, praca kuriera krok po kroku okazała się nieodłącznym i bardzo pożądanym elementem modeli biznesowych wielu lokali gastronomicznych od 2020 roku. Praca ta jest bardzo popularna wśród osób poszukujących zatrudnienia, ponieważ jest dynamiczna i łatwo dostępna, można ją rozpocząć właściwie od zaraz, a wiele firm umożliwia szybki proces rejestracji za pośrednictwem swojej strony internetowej. Może właśnie dlatego na stronie jest tylko 1 040 ofert pracy.

Menedżerowie IT i programiści

Obecnie prawie wszystkie nowoczesne lokale wykorzystują systemy elektroniczne do śledzenia zamówień, wystawiania rachunków, a nawet przekazywania zamówień bezpośrednio do kuchni. Rośnie tym samym zapotrzebowanie na specjalistów w branży IT, którzy być może niezwiązani bezpośrednio z pracą w lokalu, są niezbędni do tworzenia tego typu aplikacji z myślą o branży gastronomicznej. Systemy sprzedażowe, usprawniające procesy stacjonarne w lokalu to jedno, ale prężnie rozwijający się rynek zamówień online, dyktuje popyt na programistów gotowych tworzyć aplikacje do zamawiania jedzenia online. IT jest nadal jednym z najszybciej rozwijających się rynków pracy na świecie, z liczbą 41 975 ofert pracy dostępnych na Jooble.

Szukanie pracy jest zadaniem stresującym, ale na pewno zależy Ci, by jak najszybciej znaleźć pożądane zatrudnienie. Polecamy Ci podejść do tego strategicznie: aby nie przeczesywać się przez setki stron z ofertami o pracę, szukaj ich na serwisach zbierających oferty, np. na Jooble. Zaoszczędzisz tym samym czas, gdyż na tego typu stronach zobaczysz te same oferty, co na stronach ogłoszeniowych, a żadne z nich nie będą się duplikować. Zaoszczędzony czas poświęć na wysłanie większej liczby zgłoszeń i CV.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *