Wróć

Jak poprawić wydajność swojej restauracji?

Wydajność jest kluczowym elementem sukcesu restauracji. Jej wzrost przekłada się na szybszą rotacją stolików, wyższe przychody i większą liczbą zadowolonych klientów. Jednak osiągnięcie doskonałej wydajności nie zawsze jest tak proste, jak może się wydawać. Tu z pomocą przychodzą nowoczesne technologie. Sprawdź, które sprawdzą się najlepiej, by ograniczyć koszty i zwiększyć zyski Twojego lokalu, czytając ten artykuł. 

Jak zwiększyć wydajność w lokalu i dlaczego to takie ważne?

Zwiększenie wydajności zaczyna się od poprawy komunikacji między wszystkimi zespołami odpowiedzialnymi za funkcjonowanie restauracji. O wydajności można mówić też w kontekście stanów magazynowych, bo odpowiednie zarządzanie surowcem przekłada się na lepsze zyski i mniejsze starty restauracji. Jak zatem poprawić wydajność poszczególnych aspektów? Najprostszą metodą jest dziś wdrożenie nowych narzędzi i technologii, które najważniejsze działania robią praktycznie za pracowników.  Które sprawdzą się najlepiej?

Wydajność pracy kelnerów

Personel, który zajmuje się obsługą Twoich gości ma ogromny wpływ na rentowność restauracji. Dlaczego? Bo to od niego zależy, ile zamówień przyjmie i jak szybko trafią one na kuchnię. Jeśli dysponujesz zbyt małą liczbą kelnerów i nie korzystasz z odpowiednich narzędzi, prawdopodobnie nie wykorzystujesz pełnego potencjału pracowników, a przez to realizujesz mniej zamówień. 

W takim razie jak zwiększyć wydajność pracy obsługi w lokalu? Czasami pomocne okazuje się zatrudnienie większej liczby kelnerów, ale, aby pracownicy faktycznie przynosili pożądane rezultaty, muszą być właściwi i odpowiednio przeszkoleni. Poza tym wielu restauratorów zmaga się dziś z problemem braku personelu, dlatego najlepiej jeśli wspomożesz pracowników rozwiązaniami technologicznymi, jak Mobilni Kelnerzy. Dzięki aplikacji pracownicy będą mogli obsługiwać o 30% klientów więcej. Zwiększysz także komfort ich pracy i unikniesz wszelkich nieporozumień. Kelnerzy już w 3 kliknięciach będą mogli przyjąć całe zamówień i natychmiast przekażą je na kuchnię. Oznacza to także brak obowiązku ciągłego biegania do POS, a przez to – jeszcze szybszą realizację zamówień i większą sprzedaż, w końcu jeśli klienci otrzymają napoje wcześniej, tym większa szansa, że zamówią kolejne.   

Wydajność stanów magazynowych 

W każdym lokalu szczególnej kontroli powinien podlegać magazyn. Jeśli będziesz przeprowadzać regularny monitoring zapasów, możesz mieć pewność, że sytuacje, w których klientowi trzeba będzie odmówić realizacji danego dania przez brak odpowiednich składników, nie będą mieć miejsca. Takiego nadzoru nie możesz jednak przeprowadzać ręcznie, bo prędzej czy później przytłoczy Cię ilość danych. Najlepiej, jeśli magazyn będziesz kontrolować z systemem GoStock. Taka aplikacja dostarcza wielu przydatnych raportów na temat sprzedaży, ilości surowców czy wartości food cost. Co jeszcze może się przydać? Regularna inwentaryzacja, która także ma ogromny wpływ na bilans zysków i strat w restauracji. Aby ją usprawnić warto postawić na specjalną aplikację, która skraca cały proces i znacznie go ułatwia. Kontrola tego, co znajduje się w Twoich magazynach pozwoli Ci wydajniej zarządzać towarem i jeszcze lepiej monitorować wydatki dlatego warto postawić na sprawdzone oprogramowanie dla restauracji

Kelnerka z tabletem przeprowadzająca inwentaryzację.

Wydajność dostaw i pracy kierowców 

Sprzedajesz online? Szybkie dostawy to klucz do sukcesu i jeden z najskuteczniejszych elementów, który może zadecydować o tym, czy klienci zamówią u Ciebie ponownie. Aby zwiększyć wydajność Twoich kurierów najlepiej, jeśli wykorzystasz narzędzia, które pozwolą Ci rozdzielać dowozy szybko i w pełni kontrolować pracę dostawców. W tym pomaga aplikacja dla kierowców, z którą obsługę zamówień przyspieszysz już o 67%. Dzięki możliwości odbierania zamówień bezpośrednio na panelu POS, automatycznie sprawdzisz adres dostawy i jednym kliknięciem przypiszesz do niej odpowiedniego dostawcę. Przykładowo, jeśli będziesz realizować kilka zamówień do tej samej strefy, możesz wygodnie je połączyć i jeszcze szybciej zrealizować. Z narzędziem będziesz mógł także wydajniej zarządzać pracownikami. Sprawdzisz, co dzieje się zamówieniem na każdym etapie dostawy, gdzie w danym momencie znajduje się kierowca, aż wreszcie – na podstawie zgromadzonych danych – szybko rozliczysz go w oparciu o przepracowane godziny, przebyte kilometry i zrealizowane dostawy. W rezultacie aplikacja poprawi też Twoją wydajność i pozwoli Ci skupić się na pozostałych czynnościach. 

Dostawca z zamówieniem.

Poprawa wydajności niesie szereg korzyści dla gastronomii, które przekładają się na większy zysk. Wiesz już, jakie narzędzia mogą skutecznie ją zwiększyć. Teraz nadszedł czas, abyś to Ty przejął inicjatywę i zacząć tworzyć zupełnie nowe i bardziej efektywne miejsce pracy. Jeśli chcesz wypróbować nowoczesne technologie u siebie, zgłoś się do nas już teraz! Napisz poprzez czat lub zadzwoń +48 790 295 124, a nasi specjaliści pomogą dobrać najlepsze rozwiązanie dla Twojego lokalu niezależnie od tego czy ma to być oprogramowanie dla pizzerii, oprogramowanie dla Food Trucków, czy system POS dla gastromii lub system sprzedażowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *