Wróć
Kelnerka przyjmująca płatność

Płatność kartą przy stoliku – czyli jak rozliczyć to w systemie?

Systemy POS, podobnie jak płatność kartą, oddają czas zarówno właścicielom i menadżerom, jak i pracownikom restauracji. Było to odczuwalne już przed pandemią, ale okoliczności tylko wzmocniły tę korzyść. W związku z tym, że lokale musiały ograniczyć liczbę obsługiwanych gości, a pracownicy musieli się skupić na bezpieczeństwie i higienie, wszelkie ułatwienia stały się kluczowe dla utrzymania biznesu.

Systemy POS przyspieszają płatności bezgotówkowe – akceptują między innymi karty kredytowe, płatności zbliżeniowe, tradycyjne przelewy oraz BLIK. Dlaczego warto wybrać właśnie tę formę płatności? Płatność kartą jest dla klientów bardzo wygodna, ponieważ większość z nich nie ma przy sobie gotówki. Płacąc kartą, mogą także łatwiej kontrolować, ile pieniędzy wydali, a integracja z systemem POS dodatkowo umożliwi im samodzielne opłacanie zamówień.

Dlaczego warto wprowadzić bezgotówkowe metody płatności w restauracji

Istnieje wiele powodów, dla których goście powinni mieć możliwość opłacenia rachunku w restauracji bezgotówkowo. Może to przyspieszyć obsługę transakcji i zmniejszyć kolejki, co będzie szczególnie istotne w sezonie. Różne metody płatności zmniejszają też ryzyko kradzieży, ponieważ gotówkę dużo trudniej kontrolować. Świetnie sprawdzi się to w restauracjach, które znajdują się w atrakcyjnych lokalizacjach o dużym natężeniu ruchu.

Płatność kartą może też pomóc w ograniczeniu rozprzestrzeniania się zarazków, ponieważ to właśnie papierowe pieniądze są jednym z największych siedlisk bakterii. W ten sposób chroniony jest zarówno kelner, jak i gość. Choć obostrzenia związane z pandemią nie są już tak bardzo widoczne w restauracjach, to nadal terminal płatniczy jest dużo częściej wybieranym rozwiązaniem niż płatność gotówką. Obsługa gości jest dzięki temu łatwiejsza, a ryzyko zakażenia się przez kontakt z brudnymi przedmiotami jest ograniczone. Goście chętniej zresztą wybierają restauracje, które stawiają na bezpieczeństwo i higienę. Warto pamiętać, że nadal nie każdy lokal gastronomiczny może pochwalić się takimi atutami.

Klienci doceniają też wygodę. System POS zintegrowany z płatnościami bezgotówkowymi nie zmusza ich do szukania najbliższego bankomatu i wypłacania pieniędzy tylko po to, by opłacić rachunek w restauracji. Jeśli mogą do tego przekazać kelnerowi lub kelnerce napiwek przy płatności kartą, to jest to dla nich sytuacja idealna. Podsumowując, płatność kartą jest:

  • bezpieczniejsza niż płatność gotówką – zarówno dla gości, jak i personelu,
  • wygodniejsza, ponieważ nie wymaga od gości pamiętania o zabraniu ze sobą do restauracji pieniędzy, a obsłudze ułatwia pracę,
  • dostosowana do nowej rzeczywistości – dzięki temu możliwe jest opłacenie kartą nie tylko zamówienia, ale również napiwku,
  • prostsze, ponieważ umożliwia bezproblemowe dzielenie rachunku na kilka osób.

płatność kartą przy stoliku

Integracja systemu POS z terminalem

W Twoim lokalu obsługa nadal wprowadza kwotę rachunku bezpośrednio do terminalu? System POS dla restauracji oznacza nie tylko zarządzanie pracownikami czy stanem magazynowym, ale również łatwiejsze procesowanie płatności. Integracja terminalu z oprogramowaniem POS pomoże Ci skrócić czas obsługi gości oraz wyeliminować niepotrzebne błędy, które mogą sporo kosztować Twój biznes.

Restauracja może pójść krok dalej i przyjmować płatności przy stolikach gości lub umożliwić im samodzielne opłacanie zamówień. Wykorzystaj do tego kod QR, który po zeskanowaniu smartfonem przekieruje ich do Twojego menu. Dodaj też funkcję opłacania zamówień bezpośrednio przez smartfony gości – to nie będzie rozwiązanie, z którego skorzystają wszyscy klienci, ale chodzi właśnie o to, by stosować różne metody obsługi dostosowane do zróżnicowanej grupy odbiorców Twoich usług.

  • Co zyskasz dzięki nowym funkcjonalnościom? Skrócisz czas oczekiwania na wydanie rachunku – dla wielu gości ten moment jest bardzo frustrujący, szczególnie jeśli spieszą się na umówioną wizytę, pociąg lub spotkanie z kimś ważnym. Dzięki temu poprawisz doświadczenie gości w Twojej restauracji i pozostawisz dobre wrażenie z wizyty.

Napiwek przy płatności kartą

O ile w wielu lokalach gastronomicznych zarówno system POS, jak i płatność kartą są standardem, to często goście nie wiedzą, jak dać napiwek, płacąc kartą. Zwykle nie mają nawet świadomości, że istnieje taka możliwość, dlatego rezygnują z napiwku – nie mają przy sobie gotówki. To strata dla Twoich pracowników, którą możesz bardzo szybko odrobić. System POS nie tylko przyspieszy płatności bezgotówkowe, ale również umożliwi pozostawienie napiwku za pomocą karty. Warto tylko zadbać o to, by Twoi klienci wiedzieli, że istnieje takie rozwiązanie. Dotyczy to zarówno właścicieli, którzy korzystają z systemu POS dla kawiarni, jak i POS dla sieci lokali lub innej gastronomii.

Płatność kartą w restauracji a POS – podsumowanie

Rosnące koszty, braki kadrowe i dynamiczna sytuacja gospodarcza sprawiają, że restauracje są zmuszone do szukania elastycznych rozwiązań. System POS dla pizzerii, czy innego lokalu, w tym Mobilny kelner to narzędzia, które usprawnią pracę całego zespołu i zwiększą jakość obsługi gości. Mają funkcjonalności przystosowane do naprawdę różnych grup odbiorców – klienci, którzy chcą dać kelnerowi lub kelnerce napiwek, po prostu będą mogli zrobić to kartą, a goście, którym zależy na czasie chętnie skorzystają z możliwości samodzielnej płatności bezgotówkowej.

grafika kontaktowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *