Gdy nadejdzie wiosna, warto zaskoczyć swoich klientów funkcjonalnym i designerskim patio w lokalu gastronomicznym. Sprawdź w tym artykule 6 pomysłów, które pomogą Ci zarówno poprawić wizerunek ogródka restauracyjnego, jak i wpasować się w trendy wiosny 2023, wyróżniające lokal na tle konkurencji.
Czym jest patio i jaką może pełnić funkcję w lokalu?
Patio to świetny dodatek do ogródka restauracyjnego, gdzie Twoi klienci mogą spędzać czas na zewnątrz i cieszyć się wizytą w restauracji! Dzięki niemu, mogą to robić również po po sezonie wiosenno-letnim, pod warunkiem, że będziesz pamiętać o kocach, poduszkach lub gazowych podgrzewaczach. Wszystko to sprzyja chęci dłuższego spędzania czasu w lokalu, a finalnie większym zamówieniom, przynoszącym kolejny zysk. Patio może też całkowicie odmienić wizerunek lokalu i zwiększyć satysfakcję gości. Jak więc go zaaranżować?
1. Na zewnątrz, ale pod dachem lub parasolem
Patio z dachem to jedno z najpopularniejszych rozwiązań. Dach to przede wszystkim ochrona przed warunkami atmosferycznymi, szczególnie kiedy Twoi klienci chcą zjeść lub napić się drinka na zewnątrz, a pogoda nie do końca temu sprzyja. Jednak patio to także element dekoracyjny. Parasole zapewniające wakacyjny klimat, oszklony dach z widokiem na niebo lub sufit, do którego przypniesz ozdoby, lampy czy rośliny, to idealny sposób na ciekawy wystrój, który przyciągnie nawet bardzo wymagającego klienta. Zapewnij konsumentom najlepsze doznania oferując nie tylko pyszne dania, ale i tworząc ciekawą przestrzeń w restauracji.
2. Nowoczesne patio z nutą luksusu
Jeśli prowadzisz lokal premium lub chcesz stworzyć takie miejsce, zdecyduj się na nowocześnie zaaranżowanie patio, które pozwoli klientom poczuć się wyjątkowo. Zainwestuj w krzesła wykonane z dobrych materiałów i stoliki z obrusami. Postaw na biel, złoto lub czerń i dodaj trochę błysku. Rozstaw wokół świeczki o mocniejszym zapachu. Wprowadź technologiczne rozwiązania. Na stołach umieść kody QR, które podkreślą Twoją nowoczesność i pozwolą zamawiać gościom bezpośrednio przy stołach za pomocą urządzeń osobistych.
3. Prosta, ale funkcjonalna przestrzeń dla Ciebie i gości
Jeśli nie masz zbyt dużo miejsca lub preferujesz proste rozwiązania, podkreśl jedynie funkcjonalność dodatkowej przestrzeni. Wystarczy, że umieścisz stoliki i krzesła tak, aby jak najwięcej klientów mogło wygodnie zjeść swoje zamówione dania, a kelner łatwo podawał talerze. Odpowiednio oświetl patio, aby czytanie Twojego menu było łatwe, nawet w godzinach wieczornych oraz zmniejsz ilość dodatków do minimum – i gotowe! Postaw na minimalizm i pozwól, aby to otoczenie i oferta Twojego lokalu zadbała o całą atmosferę i wygląd.
4. Jedzenie z wyjątkowym widokiem
Twoja restauracja mieści się w pięknej okolicy z ciekawym widokiem? Wykorzystaj to! Umieść stoliki i krzesła centralnie przed punktem widokowym. Zwróć uwagę na to, co dała ci natura czy architektura. Podkreśl walory swojej lokalizacji i spraw, aby wizyta w Twojej restauracji była ciekawym przeżyciem. Dodatkowo zdjęcia, które z pewnością zrobią Twoi klienci – rozejdą się w sieci, zapewniając Ci darmową reklamę.
5. Bliżej natury, czyli ogrodowe patio pełne roślin
Nic tak nie sprzyja jedzeniu jak połączenie wnętrz z naturalnymi elementami, takimi jak rośliny czy drzewka. Zasadź w swoim patio świeże zioła, kwiaty i rośliny, które dodatkowo podkreślisz dobrym oświetleniem. Wystarczy tak naprawdę kilka donic wraz z meblami ogrodowymi, aby przybliżyć konsumentów do natury. Możesz również posadzić drzewa, które będą pełniły funkcję ochronną np. przed wiatrem. Pamiętaj jednak, aby wysokie kwiaty nie rosły tuż obok stolików, przeszkadzając w spożywaniu.
6. Miejsce alternatywnych wrażeń
Możesz postawić na popularny w ostatnim czasie styl “alternatywny”, bardzo często kojarzący się z tzw. hipsterami – osobami, które starają się odciąć od kultury masowej. Postaw na nowoczesne elementy połączone z pomysłem i artyzmem. Zakup wyjątkowe rękodzieła i dodatki, które ciężko znaleźć w zwykłych sklepach “dla każdego”. W tym przypadku warto zaopatrzyć się także w drewniane, masywne meble z kolorowymi światełkami lub wiszącymi żarówkami. Ciekawym pomysłem będzie duży neon np. z nazwą Twojej restauracji lub motywacyjnym cytatem. Pamiętaj, że nie musisz wydać dużo, liczy się pomysł i ciekawy podejście do wystroju.
Obsługa gości na zewnątrz
Aby bezproblemowo obsługiwać klientów w patio, zainwestuj w Mobilnego Kelnera. Takie rozwiązanie pozwala na obsługę bezpośrednio przy stolikach, zarówno wewnątrz jak i zewnątrz restauracji. Co więcej, wszystkie płatności możesz realizować bezproblemowo, w tym na różne sposoby jak BLIK, karta płatnicza, przelew czy gotówka, a dzięki integracji z terminalem płatniczym – odbierać informację o wartości rachunków od razu na urządzeniu. Wyeliminuje to kosztowne pomyłki, a także przyspieszy cały proces odbierania płatności. Wyposażenie kelnerów w tablety poprawia także komunikację pomiędzy pracownikami i przyspiesza obsługę, co jest szczególnie przydatne w przypadku wzmożonego ruchu zarówno w lokalu, jak i patio.
Patio w restauracji to dodatkowa przestrzeń, która zapewnia więcej możliwości i wyróżnia lokal na tle konkurencji. Poza takim dodatkowym miejscem, warto inwestować w nowoczesne narzędzia, które usprawniają zarządzanie punktem gastronomicznym w każdym aspekcie – od sprzedaży po komunikację pracowników. Jeśli chcesz wprowadzić takie rozwiązania do swojego biznesu, zgłoś się do nas już teraz!