Wróć

Jak rozliczać napiwki płacone kartą? Wygodne i coraz popularniejsze rozwiązanie

Napiwki to istotna część wynagrodzenia pracowników lokali gastronomicznych. W dzisiejszych czasach płatności kartą stają się coraz bardziej popularne, co oznacza, że wiele napiwków jest przekazywanych w formie elektronicznej. Jak więc prawidłowo rozliczać napiwki płatne kartą i co warto wiedzieć na ten temat? Sprawdź w tym artykule.

Ile powinien wynosić napiwek?

Wielu klientów lokali gastronomicznych, chcąc dodatkowo wynagrodzić kelnerów za ich sprawną obsługę zastanawia się, jaka wysokość napiwku jest odpowiednia. Najczęsciej przyjmuje się, że 10% wartości zamówienia to dobre rozwiązanie. Częstą praktyką jest także zaokrąglanie rachunku – np. jeśli kwota do zapłaty wyniosła 53 zł, to możesz przekazać kelnerowi 7 zł, płacąc łącznie 60 zł. Ostatecznie jednak kwota powinna zależeć od Ciebie.

Napiwek narzucony przez restaurację?

Coraz popularniejszym rozwiązaniem staje się naliczanie napiwku przez restaurację. Najczęściej taki napiwek jest dodawany do zamówień dla większej liczby osób. Jeśli jednak chcesz wprowadzić tego typu opłatę w swoim lokalu, powinieneś o tym jasno poinformować klientów – np. w karcie dań.

Napiwki coraz częściej płacone kartą

Coraz więcej klientów decyduje się na płatność napiwku kartą. Jeżeli opłacają swoje zamówienie w lokalu tą samą metodą, przekazanie napiwku w sposób bezgotówkowy jest zdecydowanie wygodniejsze. Ponadto coraz więcej osób w ogóle nie nosi przy sobie gotówki. Z tych względów, lokale gastronomiczne powinny być odpowiednio przygotowane na przyjmowanie napiwków za pomocą terminali płatniczych, przede wszyskim dzięki właściwym rozwiązaniom technologicznym oraz znajomości regulacji prawnych. Jeśli klient decyduje się na zapłatę napiwku kartą, kwota trafia na konto restauracji, a podczas rozliczania wynagrodzeń, jest przekazywana na konto odpowiedniego kelnera.

Napiwki opłacane kartą z perspektywy prawnej

Dość sporną kwestię stanowi rozliczanie napiwków płaconych kartą. Każdy napiwek podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych, bez względu na metodę płatności oraz to, czy był narzucony przez restaurację, czy przekazany dobrowolnie. Od sposobu przekazania zależy jednak to, jakiego rodzaju przychód stanowi napiwek – ze stosunku pracy czy tzw. innych źródeł. Jeżeli przedsiębiorca w jakikolwiek sposób uczestniczy w rozliczaniu napiwku – co najczęściej ma miejsce w przypadku napiwków płaconych kartą – taki napiwek uznaje się za przychód ze stosunku pracy, a więc obowiązek rozliczenia podatku leży po stronie przedsiębiorcy. Jeśli jednak kelner zbiera napiwki od klientów samodzielnie, bez udziału restauratora – jest to przychód z innych źródeł. Wtedy kelner musi rozliczyć podatek samodzielnie.

Obsługuj napiwki sprawnie bez względu na metodę płatności

W GoPOS z łatwością skonfigurujesz dowolne metody płatności. Dzięki integracji z systemem płatniczym, każda transakcja jest sprawnie procesowana, a kwota do zapłaty automatycznie wyświetla się na terminalu płatniczym. W systemie w prosty sposób skonfigurujesz także funkcję przyjmowania napiwków. Wystarczy, że stworzysz produkt „Napiwek”, a następnie dodasz opcję napiwku w zniżkach. Funkcję możesz skonfigurować dla każdej z obsługiwanych w systemie metod płatności – w tym także kartą. System pozwala również zdecydować, czy wartość napiwku będzie stała, czy edytowalna. W aplikacji sprzedażowej napiwek wygodnie dodasz przy zamykaniu rachunku.

Bez wątpienia napiwki coraz częściej opłacane są bezgotówkowo. Dzięki odpowiednim narzędziom ich obsługa będzie zdecydowanie łatwiejsza. Jeśli jesteś zainteresowany takimi rozwiązaniami – skontaktuj się z nami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *