Elektroniczne menu – cyfrowa rewolucja w restauracji

Możliwość bezkontaktowego składania zamówień na dobre zadomowiła się w branży gastronomiczno-hotelarskiej. Wiele firm coraz częściej oferuje klientom menu z kodem QR – rodzaj cyfrowej karty dań, która poza wygodą stosowania przyspiesza obsługę konsumentów. Dowiedz się, czym dokładnie jest elektroniczne menu i sprawdź powody, dla których warto wprowadzić je w swojej restauracji. 

Czytaj dalej

Lokal szybkiej obsługi – jak realizować zamówienia sprawniej?

Lokale szybkiej obsługi, jak sama nazwa wskazuje, muszą obsługiwać klientów sprawnie. W przeciwnym razie może zdarzyć się tak, że konsument nie będzie zadowolony z wizyty, a następnym razem odwiedzi nie nas, a konkurencję. Obecnie istnieje jednak wiele rozwiązań, które pozwalają usprawnić obsługę. Jak z ich pomocą przyspieszyć ją w restauracjach o dużym przepływie osób? 

Czytaj dalej

Sezon na lody – jak wydajniej zarządzać małym punktem?

Małe punkty, jak lodziarnie, wcale nie mają łatwiejszego zadania, gdy mowa o zarządzaniu. Niewielka przestrzeń w lokalu nie pozwala gromadzić wielu przydatnych faktur i raportów, czy przechowywać dużych zapasów. Gdy takich punktów masz kilka, z pewnością wiesz, że kontrola każdego z osobna wymaga także odpowiedniej logistyki. Zarządzanie nie musi być jednak tylko przykrym obowiązkiem. Biznes kontrolować możesz nawet zdalnie, a dzięki odpowiednim narzędziom Twoje zadanie stanie się dużo prostsze! Poznaj przydatne rozwiązania, które pomogą Ci lepiej kontrolować lodziarnie i dowiedz się, co warto monitorować w małym punkcie. 

Czytaj dalej

Ucz się u mistrza – nowe dofinansowania dla branży HoReCa!

Jesteś mistrzem w swoim fachu i chcesz przekazać wiedzę innym, a przy tym zyskać dofinansowanie dla lokalu w wysokości 18 tysięcy złotych? A może to Ty chcesz podnieść swoje kompetencje i uczyć się u boku najlepszego nauczyciela w Twojej dziedzinie? Urząd pracy uruchamia nowy projekt, który skierowany jest właśnie do Ciebie! O jego szczegółach dowiesz się z tego artykułu. 

Czytaj dalej

Kilka narzędzi, które usprawnią pracę Twojego personelu

Każdy lokal gastronomiczny to suma różnych działań całego personelu pracowniczego. Aby jakość obsługi była zawsze na najwyższym poziomie, a kadra mogła odczuwać większą satysfakcję z wykonywanych zadań, warto usprawniać ich pracę. Obecnie istnieje wiele sposobów i narzędzi, które dedykowane są różnym stanowiskom pracowniczym – kelnerom, kucharzom, kurierom czy managerom. Co szczególnie przyda się Twoim pracownikom?

Czytaj dalej

Jak lepiej zarządzać zapasami w lokalu?

Marnowanie żywności to jeden z najpoważniejszych problemów, z jakimi mierzą się nie tylko restauracje, ale i nasza planeta. Straty wynikające z nieprecyzyjnego wykorzystania zapasów mogą kosztować Twój biznes całkiem spore sumy pieniędzy. Jak radzić sobie z procesem zarządzania towarem? Czy można dziś wykorzystywać go jeszcze precyzyjnej? Poznaj kilka metod, by lepiej zarządzać swoimi surowcami i w pełni kontrolować miejsce magazynowe. 

Czytaj dalej

Jak poprawić funkcjonowanie obiektów hotelowych?

Hotele, ze względu na swoją specyfikę, muszą ciągle usprawniać swoje usługi i działania. Dziś systemy informatyczne są wręcz niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania obiektu – ułatwiają codzienną obsługę gości i zarządzanie wieloma procesami. Jeszcze większy potencjał można osiągnąć, jeśli kilka systemów będzie ze sobą współpracować. W tym pomagają integracje. Tego, jak działają oraz jakie korzyści wnoszą, dowiesz się z artykułu. 

Czytaj dalej