Choć napiwki w Polsce nie są obowiązkowe, ich pozostawienie wpisuje się w znajomość zasad savoir-vivre’u. Dodatkowa suma przekazana dla obsługującego kelnera jest wyrazem naszego podziękowania i informacją o zadowoleniu z jego usług. Ile napiwku zostawiać? Komu i w jaki sposób go przekazać oraz jak dać napiwek płacąc kartą?
Napiwki w gastronomii
Napiwek to pieniężna forma podziękowania za profesjonalną obsługę w lokalu gastronomicznym. Dodatek dla kelnera to w Polsce wciąż dyskusyjny i problematyczny temat. Klienci często nie wiedzą czy powinno zostawić się extra sumę, a jeśli tak to w jakiej formie i przede wszystkim wysokości. To, ile napiwku w restauracji powinno się zostawiać nie regulują też żadne przepisy, choć można w tym przypadku mówić o pewnych ogólnych zasadach, których znajomość może ułatwić wizytę w restauracji. W Polsce w większości sytuacji to klient może zdecydować o wysokości napiwku. Warto mieć jednak na uwadze, że coraz częściej lokale obowiązkowo doliczają go do rachunku, zwłaszcza jeśli serwis będzie obejmował większą grupę, np. powyżej 6 osób.
Sposoby podziału napiwków w restauracjach
Każdy lokal posiada własne, indywidualne metody rozliczania i rozdzielania napiwków. Najczęściej spotykaną jest zatrzymanie całej otrzymanej kwoty przez nagrodzonego kelnera. W ten sposób to konkretny pracownik zostaje wyróżniony przez konsumenta, co często motywuje pozostałych do większej staranności w wykonywanych obowiązkach. Druga metoda to podział napiwków pomiędzy wszystkich kelnerów. Z reguły otrzymane dodatki pracownicy przekazują w jedno miejsce i dopiero pod koniec tygodnia lub miesiąca każdy z nich otrzymuje równą wartość. Taki sposób znajdzie zastosowanie w lokalach, gdzie kilku kelnerów obsługuje daną część sali. Restauracja to suma działań mnóstwa osób. Część lokali decyduje się nagradzać napiwkami także tych pracowników, których na pierwszy rzut oka nie widać, jak np. kucharzy. Przy tej metodzie określona wartość napiwków jest przekazywana do szefa kuchni, który następnie rozdziela ją pomiędzy swoich pracowników.
Komu dać napiwek?
Napiwki w Polsce dajemy tym osobom z obsługi, które miały bezpośredni kontakt z klientem. Dodatkowa kwota przekazana kelnerowi powinna być wyrazem zadowolenia z jakości jego usług i namacalną oceną. Jeśli ten nie spełnił naszych oczekiwań, nie musimy płacić dodatkowej sumy. To czy i ile napiwku pozostawimy, zależy tak naprawdę od dobrej woli konsumenta.
Ile powinien wynosić napiwek?
Ile dawać napiwku? Nie ma tak naprawdę jednej odpowiedzi na to pytanie. W Polsce standardowy “dodatek dla kelnera” wynosi najczęściej ok. 10% od wartości rachunku. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby nagrodzić obsługę większą sumą. Warto pamiętać, by nie pozostawiać na stole zbyt drobnych monet, gdyż niekiedy takie praktyki utożsamia się z przejawem złego stylu.
Częstą praktyką jest także zaokrąglanie rachunku w górę. Jeśli nie wiemy, ile napiwku dla kelnera przekazać, sumę, którą musimy zapłacić można zaokrąglić do równej wartości. Przykładowo: gdy nasz rachunek wyniósł 34 zł., możemy przekazać 6 zł napiwku dla kelnera, płacąc równe 40 zł.
To, ile napiwku w Polsce powinien pozostawiać klient coraz częściej narzucają same restauracje. Obecnie lokale decydują się doliczyć „kwotę za obsługę” do końcowego rachunku. Taka informacja musi jednak znaleźć się np. w menu lokalu, tak, by konsumenci nie czuli się zaskoczeni wyższą wartością.
Płatność kartą a napiwek
Żyjemy w czasach, gdzie większość woli płacić bezgotówkowo i, o ile w przypadku tradycyjnych metod (gotówki) wpłata napiwku nie jest problem, tak przy pozostałych transakcjach może być trudniejszym wyzwaniem, zarówno dla kelnera przyjmującego płatność, jak i zadowolonego klienta. Z pomocą przychodzą jednak systemy sprzedażowe, które usprawniają i ułatwiają przyjmowanie tego typu dodatków. Dzięki nim napiwek przy płatności kartą kelnerzy mogą łatwo dodać do rachunku za pomocą zaledwie jednego kliknięcia. System umożliwia także wprowadzenie dowolnej wartości procentowej lub kwotowej, co pozwala dostosować wysokość dodatku całkowicie do preferencji konsumenta, który wszystkie informacje widzi na paragonie.
Jak przekazać napiwek?
Problematycznym może okazać się także sposób, w jaki należy wręczać napiwki. W Polsce najczęstszym jest pozostawienie odpowiedniej sumy na stoliku, na specjalnym talerzyku lub w etui, w którym otrzymujemy rachunek. Jeśli nie dysponujemy drobnymi, a zapłaty chcemy dokonać za pomocą banknotów, możemy poprosić kelnera o wydanie mniejszej reszty. W przypadku, gdy płatności dokonujemy bezgotówkowo – jak zostało wspomniane wyżej – możemy poprosić obsługę o naliczenie dodatkowej sumy do wartości zamówienia.
Napiwek a podatek
Czy należy odprowadzać podatek od napiwku? To pytanie szczególnie zainteresuje właścicieli lokali gastronomicznych. Wiele w tym przypadku będzie zależeć od formy płatności. Jeśli te zostały dokonane bezgotówkowo lub gdy napiwek jest uwzględniony na paragonie, wówczas trafia on najpierw do pracodawcy, który ma obowiązek pobrania i wpłacenia zaliczki na podatek dochodowy, a także składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne.
Podsumowując, napiwki to wyraz dobrego stylu i forma podziękowania za świadczone przez kelnera usługi. W naliczaniu napiwków, nawet w przypadku płatności bezgotówkowych, mogą pomóc systemy sprzedażowe, które umożliwiają szybkie wprowadzenie tego typu danych. Dzięki temu zarówno klient, jak i kelner mają jasną sytuację, co do wartości dodatku.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o systemach sprzedażowych, odwiedź naszą stronę internetową i skontaktuj się z nami poprzez czat lub telefonicznie +48 790 295 124. Nasi specjaliści chętnie pomogą dobrać najlepsze rozwiązanie dla Twojego biznesu.