Wróć
szef kuchni przygotowujący danie

Jak zatrudnić dobrego szefa kuchni?

Dobry szef kuchni to istotna część odpowiedniego funkcjonowania każdej restauracji. Jednak zatrudnianie nowego pracownika, który spełni Twoje wymagania i realnie ulepszy prosperowanie lokalu to długi proces. Jaki powinien być szef kuchni i jakie zadania będą do niego należeć? Które narzędzia najkorzystniej wpłyną na jego pracę? Odpowiedź poznasz w tym artykule.

Rola szefa kuchni w lokalu

Czym na co dzień zajmuje się szef kuchni? Mimo, że praca zespołowa w restauracji to podstawa, szef kuchni to lider, który koordynuje pracę kucharzy i jakość serwowanych dań. Poza ogromną wiedzą i umiejętnościami gotowania, które taki pracownik musi posiadać na najwyższym poziomie, szef kuchni pilnuje procesu produkcji – od planowania działań i końcowej realizacji, do kontroli jakości i nadzoru zaopatrzenia kuchni. Taki szef, to również z punktu widzenia marketingu bardzo dobry sposób na zwiększenie pozytywnego wizerunku oraz rozpoznawalności restauracji. Klienci zwracają uwagę na smak, poziom przygotowania, a także wygląd dostępnych dań w Twoim lokalu.

Na jakie kompetencje powinieneś zwrócić uwagę?

Postaw na doświadczenie, które nie tylko pomoże Ci z łatwością przeprowadzić Twojego potencjalnego kandydata przez wszystkie ważne aspekty restauracji, ale umożliwi szefowi kuchni sprawniejsze wykonywanie zleconych przez Ciebie zadań. Wszystko to przyspieszy realizację założonych celów i zwiększy Twoją sprzedaż. Natomiast na jakie cechy interpersonalne warto zwrócić szczególną uwagę? Szef kuchni ma ciągły kontakt zarówno z pracownikami jak i klientami, dlatego komunikatywność i zdolność zarządzania zespołem to w tym przypadku niezwykle pożądane cechy. Dodatkowo, szef kuchni powinien posiadać wyczucie smaku i estetyki, które wykorzysta podczas tworzenia karty dań czy budowaniu rozpoznawalności lokalu.

KDS – narzędzie, które usprawni pracę każdego szefa kuchni

Zainwestuj w Kitchen Display System, czyli system pozwalający na sprawną i niezawodną komunikację pomiędzy salą a kuchnią. Dzięki temu Twój szef i pozostali kucharze będą w stanie odbierać napływające zamówienia bezpośrednio w kuchni – albo przy użyciu specjalnych ekranów cyfrowych albo bloczków drukowanych na drukarce bonowej. Takie rozwiązanie zapewnia szybki przepływ informacji między szefem kuchni, a kelnerem, realizację zamówień w odpowiedniej kolejności, a także poprawę komfortu pracowników. Wszystko to realnie wpływa na organizację pracy w lokalu i poziom Twojej sprzedaży.

kucharze przygotowujący dania

 

Wprowadzaj błyskawicznie zmiany do swojego menu

Szef kuchni odgrywa istotną rolę w tworzeniu czy dopracowywaniu menu. Zmienia kolejność potraw, dodaje nowe propozycje czy dopasowuje dania sezonowo, aby dostępne składniki na rynku współgrały z aktualnymi pozycjami w ofercie. Z racji jego czynnego udziału w tym procesie, warto postawić na elektroniczną kartę dań – narzędzie, które pozwoli wprowadzać zmiany od razu, bez konieczności drukowania menu na nowo, tym samym minimalizując koszty całego procesu.

Czy szef kuchni to tylko kuchnia?

Obecnie, z racji postępu technologicznego i ciągłych zmian zachodzących na rynku gastronomicznym, szef kuchni to nie tylko osoba dbająca o aspekty kulinarne. Dobry szef kuchni to wszechstronny pracownik, który podąża za trendami, szuka inspiracji i przede wszystkim korzysta z dostępnych rozwiązań technologicznych. W dbaniu o gospodarkę magazynową czy w wyliczaniu food cost – pomagają pomogą mu specjalne programy, takie jak aplikacja GoStock, która dzięki rozwiązaniu chmurowemu przechowuje wszystkie niezbędne dane w jednym miejscu. Wyliczanie food cost, czy kontrola produktów, które cieszą się największą popularnością wśród klientów, nigdy nie były takie proste. Dzięki temu Twój szef kuchni jest w stanie podejmować lepsze decyzje i bazować na tych produktach, które najbardziej odpowiadają klientom Twojego lokalu.

 

Szef kuchni to bardzo ważna część funkcjonowania Twojego lokalu. Warto pamiętać, że zatrudnienie takiego pracownika, to nie tylko proces rekrutacji i wdrożenia. To również konieczność zapewnienia szeregu technologicznych rozwiązań, które poprawiają wydajność oraz pracę całego personelu. Obsługa takich systemów jest na tyle prosta, że jesteś w stanie nauczyć jej szybko i bezproblemowo nawet nową kadrę. Jeśli chcesz wprowadzić takie rozwiązania w swoim biznesie, zgłoś się do nas już teraz.

Konsultant rozmawiający z klientem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *