Wróć
bar z ekranem z systemem numerkowym

Gdzie sprawdzi się system numerkowy?

Większy ruch, szczególnie w sezonie letnim, to aktywny czas dla większości lokali gastronomicznych. W miejscach nieustannie obleganych przez klientów,  gdzie szybkość obsługi ma wyjątkowe znaczenie, regularne udoskonalanie oferowanych usług to niezwykle istotny zabieg. Idealnym sposobem na takie działania, jak i na zniwelowanie ciągłych pomyłek jest inwestycja w system numerkowy. Sprawdź w poniższym artykule – czym jest taki system i jakie 4 najlepsze zastosowania można wyróżnić.

System numerkowy – co to jest?

System numerkowy jest oprogramowaniem, który przypisuje indywidualny numer konkretnym zamówieniom gości Twojego punktu gastronomicznego. Gdy jest ono już gotowe, wyświetla się bezpośrednio na specjalnym ekranie, przekazując informację czekającemu klientowi, że jego posiłek jest już możliwy do odbioru. Pozwala to na lepszą komunikację pracownika z konsumentem oraz sprawniejszą realizację zamówień.

4 najlepsze zastosowania systemu numerkowego

Food Court

Food court, czyli wspólny obszar różnych restauracji w galeriach handlowych czy lotniskach, to nie tylko miejsce pełne klientów. To również duża przestrzeń, która wielokrotnie ogranicza jakąkolwiek komunikację konsumenta z danym lokalem gastronomicznym. Chociaż z punktu widzenia klienta, food court to świetna okazja do sprawdzenia urozmaiconej oferty, dzięki dostępowi do różnych kuchni w jednym miejscu, to jednak obsługa może mieć problem z odpowiednim wydawaniem dań. Dzięki systemowi numerkowemu, pracownicy nie muszą martwić się o to, że klient nie usłyszy, że jego zamówienie jest już gotowe. Problem ten rozwiązują numerki wyświetlane na dobrze widocznych ekranach, z których klient dostrzega gotowość do odbioru – z poziomu różnych lokalizacji food court’u.

Smażalnie ryb i inne bary na świeżym powietrzu

Sezon letni to czas działania smażalni ryb oraz innych punktów gastronomicznych zlokalizowanych na powietrzu, w tym przy ruchliwych alejkach i deptakach. Ciężko w takich miejscach o dobrą komunikację na linii obsługa – klient. Ciągłe tłumy powodują większy chaos, wzrost oczekiwania na zamówienia i pośpiech pracowników, którzy przez to są bardziej podatni na błędy. System numerkowy umożliwia ograniczenie wszystkich problemów – dzięki niemu organizacja wydawania dań ulega znacznej poprawie, a klient dokładnie wie, kiedy jego zamówienie jest gotowe do odbioru. Obie strony czerpią z takiego rozwiązania wiele korzyści, więc sprzedaż oraz pozytywny wizerunek Twojego lokalu rośnie.

Food Truck

Food truck to kolejny punkt gastronomiczny, któremu system numerkowy ułatwia funkcjonowanie. Food trucki charakteryzują się mniejszym rozmiarem niż standardowe lokale, więc posiadają małe okno do komunikacji z klientem. Ich lokalizacja to zwykle większa przestrzeń na zewnątrz, gdzie głośne informowanie o gotowym zamówieniu jest szczególnie utrudnione. Dzięki systemowi, klienci nie muszą gromadzić się przed punktem, sztuczny tłum przed ladą zmniejsza się, a Ci, którzy już złożyli zamówienie, mogą spokojnie od niego odejść i poczekać, aż ich numer wyświetli się ekranie. Ulepsza to organizację pracowników oraz usprawnia odbiór zamówień, dzięki czemu konsumenci nie tracą zadowolenia, a food truck zyskuje miejsce dla tych, którzy chcą bez przeszkód złożyć swoje zamówienie.

kolejka do food truck'a

Kawiarnie i restauracje szybkiej obsługi

Większość kawiarni i restauracji znajdujących się w często obleganych lokalizacjach charakteryzuje duży przepływ klientów. Zamawiają oni różne pozycje z menu, które w zależności od rodzaju mają inny czas oczekiwania. Czasami zdarza się, że w godzinach szczytu wszystkie miejsca są zajęte, a przy barze powstaje tłum konsumentów, czekających z niecierpliwieniem na swoje zamówienia. W takich przypadkach warto zainwestować w system numerkowy, który odciąży bar i pracowników oraz zapewni lepszą organizację.

Co najlepiej uzupełnia system numerków?

Aby ulepszyć działanie systemu numerkowego warto zainwestować w dodatkowe rozwiązania. Jednym z nich jest kiosk samoobsługowy zintegrowany z aplikacją GoKiosk, umożliwiającą klientom samodzielne składanie zamówień oraz wygodne dokonywanie wszystkich płatności. Wybór takiego kiosku do swojego biznesu to skrócenie czasu obsługi do minimum, zautomatyzowanie przepływu informacji oraz przede wszystkim realny komfort nie tylko klientów, ale i pracowników. Można również zamiennie wprowadzić zamówienia za pomocą QR kodów, które także umożliwiają nie tylko bezkontaktowe składanie zamówień – poprzez skan kodu za pomocą swojego smartfona, ale też natychmiastową płatność wieloma dostępnymi metodami.

System numerkowy to bez wątpienia skuteczne rozwiązanie dla wielu typów lokali gastronomicznych. Takie technologiczne rozwiązania nie tylko usprawniają organizację i zwiększają zadowolenie klientów, ale także tworzą nowoczesny wizerunek firmy. Jeśli chcesz wdrożyć innowacyjne systemy w swoim biznesie, zgłoś się do nas już teraz.

Konsultant rozmawiający z klientem

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *