Wróć

Jak zarabiać na sushi? Zwiększ swoje zyski dzięki systemowi POS!

W prowadzeniu restauracji typu sushi kluczowe znaczenie mają kwestie takie, jak dobór najwyższej jakości składników czy wyjątkowy, nawiązujący do japońskiej kultury wystrój lokalu. Na rynku gastronomicznym pojawia się jednak coraz więcej tego typu restauracji – jak zatem nadążyć za konkurencją i przyciągnąć uwagę klientów do swojego lokalu? Oferując najwyższą jakość obsługi dzięki systemom sprzedażowym POS! Przeczytaj ten artykuł i zobacz, jakie rozwiązania pomogą Ci zwiększyć zyski w swojej restauracji sushi.

Specyfika biznesu, czyli co odróżnia lokal typu sushi od zwykłej restauracji?

Restauracja sushi to specyficzny rodzaj gastronomii, polegający na serwowaniu dań kuchni japońskiej. Nieodłącznym elementem menu każdego tego typu lokalu są różnego rodzaju rolki, składające się z gotowanego ryżu z octem ryżowym oraz dodatków w postaci surowych ryb, owoców morza czy warzyw. Przygotowanie takich dań wymaga odpowiedniej wiedzy i umiejętności, dlatego nie bez powodu kucharz przyrządzający sushi nazywany jest sushi masterem. Sam proces doświadczeń klienta w takiej restauracji jest bardzo wyjątkowy, m.in. ze względu na sposób spożywania sushi, do którego niezbędne są specjalne pałeczki. Co więcej, wśród większości konsumentów sushi uważane jest za ekskluzywną potrawę. Taki typ gastronomii różni się zatem od zwykłej restauracji pod wieloma względami. Jeśli chcesz zadbać o jakość obsługi klienta na miarę takiego typu biznesu – wprowadź w swoim lokalu sushi odpowiednie narzędzia sprzedażowe POS!

Twórz zestawy sushi dzięki nowoczesnemu systemowi sprzedażowemu

Dla każdego rodzaju biznesu gastronomicznego ogromne znaczenie ma wybór odpowiedniego oprogramowania sprzedażowego. Jedną z najistotniejszych funkcjonalności systemu dla restauracji sushi stanowi opcja tworzenia zestawów. Takie możliwości wygodnej konfiguracji menu daje oprogramowanie GoPOS! W przypadku sushi zestawy zawsze uważane są za bardziej opłacalną i wygodniejszą opcję dla klienta. Warto więc przygotować takie pozycje w menu swojego lokalu. Przydatną funkcją jest także stworzenie zestawu, który goście mogą samodzielnie skomponować zgodnie z własnymi preferencjami. Ustal ilość rolek, z jakiej ma składać się taki zestaw i pozwól klientom wybrać dokładnie to, na co mają ochotę. 

Wyposaż kelnerów w innowacyjne tablety i przyspiesz obsługę w swoim lokalu!

Jak jeszcze bardziej usprawnić działanie lokalu i podnieść jakość obsługi? Wybierz innowacyjne rozwiązanie, jakim jest Mobilny Kelner, czyli aplikacja sprzedażowa pozwalająca na przyjmowanie zamówień bezpośrednio przy stolikach za pomocą tabletu. System jest bardzo intuicyjny w obsłudze, umożliwia przyjmowanie zamówień w zaledwie kilku kliknięciach, a następnie błyskawiczne przesyłanie ich na kuchnię. Narzędzie zapewnia graficzny widok sal i stolików, co pozwala na łatwą obsługę rezerwacji. Dzięki temu rozwiązaniu możesz także zaprezentować klientom na tablecie zdjęcia potraw. W przypadku lokalu typu sushi to szczególne przydatne rozwiązanie. Oferowane w takich restauracjach dania mają zwykle japońskie nazwy, które dla wielu klientów są nieznane, a to zdecydowanie utrudnia wybór najlepszego dla siebie sushi. Objaśnienie przez kelnera z czego dokładnie składa się dany rodzaj rolki wraz z przedstawieniem zdjęcia dania znacząco ułatwi gościom decyzję. Ponadto japońskie nazwy pozycji w menu podczas tradycyjnego zbierania zamówień na karteczkach mogą zostać źle zapisane, co spowoduje wiele pomyłek. Przyjmowanie zamówień na tabletach pozwoli zredukować błędy do minimum oraz przyspieszyć cały proces. System ułatwia także rozliczanie klientów. Umożliwia dowolne łączenie lub dzielenie rachunków zgodnie z życzeniami gości, co także pozwala uniknąć wielu kosztownych pomyłek. 

Pozwól gościom zamawiać samodzielnie

Kolejnym rozwiązaniem, które pozwoli jeszcze bardziej zadbać o komfort gości, jest elektroniczne menu. Polega ono na umieszczeniu na stolikach kodów QR, które klienci mogą zeskanować, a następnie za pomocą smartfonu przejrzeć kartę dań oraz złożyć i opłacić zamówienie. Narzędzie pozwala także na samodzielne stworzenie zestawu sushi poprzez dodawanie pozycji lub modyfikację istniejących. Takie rozwiązanie pozwala gościom zamówić posiłek bezkontaktowo i dokładnie wtedy, kiedy będą na to gotowi, a jednocześnie przyspiesza realizację zamówień i usprawnia pracę personelu.

Oferuj sushi także z dostawą

Konsumenci chętnie zamawiają sushi także z dostawą do domu. To danie idealne do serwowania na dowóz, gdyż z pewnością nie ostygnie podczas transportu. Warto więc założyć własny sklep online, dzięki któremu Twoi klienci wygodnie sprawdzą kartę dań, złożą i opłacą zamówienie. Takie rozwiązanie znajdziesz w GoPOS! Całkowicie bezprowizyjny sklep stworzysz w zaledwie 15 minut, a design strony dostosujesz do swoich preferencji. Wzbogać swoją internetową kartę dań o wyjątkowe zdjęcia, które zachęcą gości do spróbowania Twojego sushi. Dowolnie modyfikuj menu oraz ceny i wprowadzaj zmiany w czasie rzeczywistym. Oferuj różne metody płatności za zamówienia online, takie jak: przelew tradycyjny, BLIK, gotówka, karta płatnicza czy voucher i pozwól gościom wybrać sposób płatności dopasowany do ich potrzeb.

Zadbaj o komunikację między salą a kuchnią

Przyrządzenie najwyższej jakości sushi to zazwyczaj długi proces. Aby zapewnić sushi masterowi jak najwięcej czasu na stworzenie wyjątkowych potraw, warto maksymalnie przyspieszyć pozostałe etapy realizacji zamówienia. Pomocny w tym będzie system KDS, usprawniający komunikację pracowników obsługi kelnerskiej z kucharzami. Narzędzie umożliwia błyskawiczne przesyłanie zamówień na kuchnię, a następnie wyświetlanie ich na umieszczonym w kuchni ekranie. Takie rozwiązanie pozwala sushi masterowi szybciej rozpocząć przygotowanie posiłku, a także eliminuje ewentualne błędy w zamówieniach. Ponadto system umożliwia wysyłanie kelnerom powiadomień o gotowym daniu, co jeszcze bardziej przyspiesza proces obsługi.

sushi master z tabletem

 

Serwuj zawsze świeże sushi dzięki stałej kontroli magazynu

Dla restauracji sushi, w której głównymi składnikami potraw są ryby, owoce morza i warzywa, kluczowe znaczenie ma świeżość produktów. Aby móc zawsze oferować klientom posiłki ze świeżych składników, powinieneś regularnie kontrolować magazyn swojej restauracji. Pomocny w tym będzie program magazynowy, który zapewnia stały wgląd do ilości wszystkich produktów. System wysyła powiadomienia o niskiej ilości zapasów, a także pozwala wykryć przeterminowane lub źle sprzedające się produkty. Dzięki GoStock wygenerujesz raporty z zakupów i dostaw, co pozwoli Ci precyzyjnie zarządzać całym magazynem i jak najlepiej gospodarować zapasami.

Zarządzaj swoim lokalem także zdalnie

Regularna kontrola sprzedaży w lokalu ma ogromne znaczenie! Z aplikacją do zarządzania biznesem wszystkie statystyki sprawdzisz również zdalnie, za pomocą dowolnego urządzenia z dostępem do Internetu. Dzięki temu rozwiązaniu skontrolujesz wyniki sprzedaży w lokalu i dowiesz się, które rodzaje sushi Twoi goście wybierają najczęściej. Takie informacje pozwolą Ci dostosować menu zgodnie z preferencjami Twoich klientów, tworząc zestawy z najczęściej zamawianych rolek. Ponadto ze zgromadzonych danych wygenerujesz szczegółowe raporty, w tym także porównawcze. Analizuj efekty swoich działań biznesowych, podejmuj lepsze decyzje i zwiększaj zyski swojego lokalu!

Pracę swojego personelu również możesz kontrolować zdalnie. Wykorzystaj system zarządzania pracownikami i sprawdzaj dokładny czas pracy każdej osoby, przeglądaj historię logowania do systemu oraz przeprowadzaj sprawne rozliczenia. Kontroluj także raporty ze sprzedaży każdego z członków zespołu i porównuj efektywność całego zespołu.

Twórz atrakcyjne programy lojalnościowe

Jak przyciągnąć do lokalu jeszcze więcej klientów? Dzięki programom lojalnościowym! Twórz karty stałego klienta dla regularnych gości oraz atrakcyjne kody rabatowe dla nowych odwiedzających i zatrzymaj ich na dłużej! Generuj zniżki na zestawy sushi w wybrane dni tygodnia, twórz vouchery oraz konkursy i zwiększaj grono klientów swojej restauracji.

Lokal typu sushi to z pewnością specyficzny typ gastronomii, a jego prowadzenie wiąże się z wieloma wyzwaniami. Dzięki odpowiednim narzędziom możesz jednak skutecznie wyróżnić się na tle konkurencji i generować zadowalające zyski. Skontaktuj się z naszymi specjalistami i dowiedz się więcej o takich rozwiązaniach.

grafika kontaktowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *