Wróć

Adaptacja restauracji do sezonowych trendów: jakie składniki warto wprowadzić w jesiennym menu?

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią – okazja do stworzenia wyjątkowego, sezonowego menu w restauracji. Jak wykorzystać jesienne składniki, aby przygotować przyciągającą klientów kartę dań? Sprawdź w tym artykule.

Czym powinno wyróżniać się menu w sezonie jesiennym?

Jesienną kartę dań warto przede wszystkim dopasować do panującej na zewnątrz aury. Dni stają się krótsze, a wieczory coraz chłodniejsze, dlatego też klienci lokali gastronomicznych chętniej wybierają rozgrzewające, bardziej sycące potrawy. Warto postawić na aromatyczne dania, kojarzące się z jesienną atmosferą. Wprowadzenie takiej karty dań pozwoli odświeżyć ofertę, a dzięki temu przyciągnąć do lokalu wielu klientów.

Przyguj elektroniczną wersję jesiennego menu

Zrezygnuj z drukowania papierowych wersji sezonowego menu – postaw na to w wersji elektronicznej. Rozwiązanie pozwala z łatwością w dowolnym momencie modyfikować kartę dań, a wszystkie wprowadzone zmiany są na bieżąco aktualizowane. Klienci mogą wygodnie przeglądać E-menu, a także składać i opłacać zamówienia na swoich smartfonach, po zeskanowaniu umieszczonych w lokalu kodów QR. Pozwoli to nie tylko sprawnie wprowadzać sezonowe wersje karty dań, lecz także znacznie ułatwi i przyspieszy proces obsługi klientów.

Skomponuj jesienne menu z sezonowych składników!

Kluczem do sukcesu w dostosowaniu restauracyjnego menu do sezonu jesiennego jest kreatywność i wykorzystanie pełni potencjału sezonowych składników. Warto poszukać inspiracji w tradycyjnych recepturach, ale też odważyć się na nowe, innowacyjne połączenia smaków. Sprawdź, jakie składniki idealnie sprawdzą się w jesiennej karcie dań!

Dynia – królowa jesieni

Dynia to nieodłączny element jesiennego menu. Jej słodki smak i pomarańczowy kolor doskonale wpisują się w atmosferę tej pory roku. Z tego warzywa można przygotować wiele smacznych potraw, takich jak zupa krem z dyni czy risotto z dynią. Jeśli dynia jest już obecna w menu jako składnik główny, to warto wykorzystać ją także w deserach. Dyniowe tarty, muffiny, czy ciasta to przysmaki, które z pewnością przyciągną uwagę klientów. Dodając pozycje z tym produktem do menu, zapewnimy gościom wyjątkowe, wpisujące się w jesienny klimat wrażenia smakowe. Co więcej, dynia jest źródłem witamin, minerałów i błonnika, co ma szczególne znaczenie dla jesiennej diety, która powinna być bogata we wzmacniające odporność produkty.

Grzyby – smak jesiennego lasu

Dzięki daniom z dodatkiem grzybów możesz przemycić do swojego menu aromat lasu, kojarzący się z przyjemnymi, jesiennymi spacerami. Z tym składnikiem przyrządzisz wiele ciekawych potraw, jak np. risotto z leśnymi grzybami, zupa z kurkami, czy sos grzybowy do mięsa.

Jabłka – słodki akcent

Jabłka to symbol jesieni i doskonały składnik na deserowe dania. Możesz przygotować z nich tarty, szarlotki, czy kompoty z jesiennymi odmianami jabłek. Dodatkowo, jabłka nadają się również do przyrządzania wyjątkowych sosów, które doskonale komponują się z mięsem.

Kasztany – nieoczywiste, jesienne smaki

Kasztany to prawdziwa perełka jesiennej kuchni. Możemy je piec, gotować lub dodawać do dań. Ich słodki smak i chrupiąca tekstura nadają potrawom wyjątkowego charakteru. Kasztany można wykorzystać w deserach, sałatkach czy jako dodatek do mięsa.

Sezonowe napoje

Oprócz dań, warto zadbać o napoje sezonowe. Jesienią klienci chętnie sięgają po ciepłe i aromatyczne herbaty i kawy. Możesz przygotować różne smaki herbat, takie jak imbirowa, cynamonowa czy malinowa, które idealnie rozgrzeją w chłodniejsze dni. Warto także zaoferować jesienne warianty kaw, jak np. z dodatkiem korzennych przypraw lub cieszące się ogromną popularnością w sezonie jesiennym dyniowe latte.

Sprawnie zarządzaj swoimi zapasami

Zyskaj pewność, że w Twojej restauracji nie zabraknie składników niezbędnych do przygotowania potraw z sezonowego menu. Wykorzystaj system magazynowy, zapewniający wgląd do dokładnej ilości wszystkich produktów. Z tym rozwiązaniem będziesz także otrzymywać powiadomienia o niskich stanach magazynowych, dzięki czemu zawsze uzupełnisz wszystkie zapasy na czas. Uzyskane z systemu dane możesz także wykorzystać do kontroli preferencji klientów – sprawdzaj, które składniki zużywają się szybciej, a które wolniej i dowiedz się, jakie dania Twoi goście wybierają najchętniej.

Zaplanuj precyzyjnie zakupy do sezonowego menu

Wykorzystaj GastroSupplier i zautomatyzuj proces zakupów w swoim lokalu. Narzędzie pozwala porównywać oferty u różnych dostawców, dzięki czemu możesz wybrać najatrakcyjniejsze cenowo opcje. Wybierz dla swojego sezonowego menu najwyższej jakości składniki, a przy tym zaoszczędź, dzięki nowoczesnemu rozwiązaniu!

Jesień to idealna pora na urozmaicenie stałej karty dań. Wprowadź sprawnie sezonowe pozycje do swojej oferty dzięki nowoczesnym rozwiązaniom! Jeśli jesteś zainteresowany tego typu narzędziami – skontaktuj się z nami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *