Zawsze marzyłeś o własnej restauracji, ale nie masz pewności, od czego zacząć? A może jesteś obecnym właścicielem lokalu, ale pragniesz doskonalić swoje usługi i wprowadzić więcej innowacji? Branża gastronomiczna jest bardzo opłacalna, ale jednocześnie wymaga pełnej kontroli nad wieloma aspektami działalności. Dlatego stworzyliśmy nowy e-book “Prowadź gastronomię z sukcesem”. Czytaj dalej i sprawdź, co znajdziesz w nowym poradniku GoPOS.
Własna restauracja – czy taki biznes jeszcze się opłaca?
Własny lokal gastronomiczny wciąż może być opłacalnym biznesem, ale jak każdy pomysł wymaga starannego planowania i elastycznego podejścia. Trzeba to przyznać – konkurencja w branży jest duża, jednak rosnące zainteresowanie kulinariami i zmieniające się preferencje klientów stwarzają szanse na duże powodzenie także Twojej przyszłej lub obecnej restauracji. Skuteczne zarządzanie kosztami, kreatywne promocje i odpowiednie wykorzystanie narzędzi takich jak system POS do analizy danych sprzedażowych, pomogą utrzymać konkurencyjność i zapewnić powodzenie biznesu. Jedno jest pewne – do skutecznego prowadzenia własnej restauracji musisz odpowiednio się przygotować i stale poszerzać swoją wiedzę, a w tym pomoże Ci nowy e-book „Prowadź gastronomię z sukcesem”!
Dla kogo nasz poradnik?
Nasz nowy poradnik to obowiązkowe kompendium wiedzy dla wszystkich, stawiających pierwsze kroki w branży gastronomicznej lub otwierających pierwszą restaurację. Przydatnych wskazówek mogą szukać także przedsiębiorcy, prowadzący lokale gastronomiczne, poszukujący nowych pomysłów i strategii na rozwój własnego biznesu oraz ci, którzy chcą poznać nowoczesne rozwiązania, skutecznie wspomagające działanie każdego punktu.
Co znajdziesz w środku?
Biznesplan i rejestracja działalności, niezbędne wymogi Sanepidu, przepisy dotyczące BHP czy podatków VAT, a do tego zadbanie o asortyment, menu i pracowników – prowadzenie biznesu gastronomicznego może okazać się bardzo problematyczne i czasochłonne. Nie możesz jednak o niczym zapomnieć – i to na każdym etapie posiadania działalności. Dlatego już od pierwszych chwil zakładanie swojej własnej restauracji dobrze jest korzystać z porad i gotowych rozwiązań. Wszystkie odkryjesz w naszym e-booku „Prowadź gastronomię z sukcesem”.
Oprócz wspomnianych porad na temat przygotowywania biznesplanu i rejestracji działalności, przeczytasz także o kalkulacji kosztów. Dowiesz się również, jak zdobyć koncesję i zadbać o legalną muzykę. Przygotowaliśmy ponadto spis niezbędnego wyposażenia oraz wskazówki na temat wyboru sprawdzonych rozwiązań sprzedażowych, dzięki którym zaczniesz działać sprawnie i łatwo zarządzać swoim lokalem gastronomicznym. Dodatkowo poznasz liczne rady dotyczące tego jak zatrudnić i stworzyć zgrany personel, wypromować swoją restaurację i odpowiednio zarządzać finansami.
Wskazówki od ekspertów, z którymi poprowadzisz restaurację marzeń
Zadbaliśmy, aby poradnik był jak najbardziej merytoryczny i dostarczył Ci jak najwięcej praktycznej wiedzy. Dlatego do współpracy zaprosiliśmy największych specjalistów w swoich branżach, którzy w e-booku udzielają licznych wskazówek i eksperckich rad. Co konkretnie przygotowaliśmy? Porady dotyczące tworzenia biznesplanu oraz dostępnych dofinansowań prosto od specjalisty – firmy Biz Planner, a także wskazówki na temat prowadzenia księgowości w lokalu gastronomicznym od biura rachunkowego PITU CITU. W e-booku nie zabrakło też porad na temat dostępnych rozwiązań sprzedażowych, w tym od firmy Posnet – lidera wśród producentów urządzeń fiskalnych oraz GoPOS – producenta nowoczesnych systemów sprzedażowych. Przydatnymi informacjami na temat zatrudniania i pracy personelu dzieli się GoWork – polski serwis rekrutacyjny, a także firma Kadromierz – twórca platformy do zarządzania czasem pracy w każdej działalności. Od portalu Muzyka bez ZAiKS natomiast dowiesz się więcej na temat licencji creative commons, dzięki której zapewnisz klientom najlepszą atmosferę w swoim lokalu.
Własna restauracja to oczywiście menu i pyszne dania w karcie. O tym jak zadbać o inżynierię menu dowiesz się od Sławomira Głomskiego, CEO w firmie Finanse w Gastronomii. Praktycznymi poradami dzieli się także Joanna Kaźmierczak, fotografka kulinarna, dzięki której stworzysz najbardziej apetyczne zdjęcia serwowanych dań, które zwrócą uwagę niejednego klienta. Co jeszcze przygotowaliśmy? Wywiad z Kenoon Roboty – producentem Robotów Kelnerskich, który przedstawi Ci najważniejsze korzyści z zastosowania tych nowoczesnych rozwiązań. Otwierając własną restaurację warto rozważyć opcję dowozów – w tym zakresie przydatnych wskazówek udziela firma Stava. Nie zabrakło też porad na temat skutecznej reklamy w sieci, która pomoże Ci odpowiednio wypromować lokal – o tym dowiesz się od agencji marketingowej Widoczni. Ponadto praktyczne wskazówki odnośnie kosztów działań promocyjnych poznasz od wrocławskiej agencji Grupy FLPR.
Prowadzenie własnej restauracji jeszcze nigdy nie było tak proste! Aby pobrać swój własny egzemplarz e-booka „Prowadź gastronomię z sukcesem” kliknij w baner poniżej. Nie zwlekaj i już dziś zacznij działać skutecznie!