W tym artykule przedstawiamy 4 najbardziej poszukiwane zawody w branży gastronomicznej. Dane te zostały podane według stanu na styczeń 2022 roku, przez jooble – drugą największą na świecie giełdę pracy.
Program partnerski, czyli jak zarabiać na rekomendacjach?
Programy partnerskie charakteryzują się obustronną korzyścią – zarówno dla reklamującej się firmy, jak i afiliantów (partnerów). Przejrzyste zasady, brak ukrytych i dodatkowych kosztów oraz proste formalności sprawiają, że tego typu współpraca może okazać się doskonałą szansą na dodatkowy zysk. Czym charakteryzuje się program afiliacyjny, jakie korzyści posiada oraz na jakich polach można dziś zacieśnić współpracę? Odpowiedź poznasz w tym artykule. Czytaj dalej
Świadczenia postojowe, zwolnienia z ZUS i jednorazowe dotacje – nowe formy pomocy dla przedsiębiorców
Od 17 stycznia 2022 roku właściciele lokali gastronomicznych, firm cateringowych czy prowadzący działalność w zakresie przygotowywania i podawania napojów, mogą liczyć na kolejne wsparcie finansowe w ramach świadczenia postojowego. Rozporządzenie przewiduje też inne formy pomocy finansowej. Kto dokładnie może je otrzymać, ile razy i jak wystąpić o pomoc?
Niezawodne i szybkie dowozy jedzenia z kurierami Stava – poznaj nową integrację w GoPOS!
Sprzedajesz na dowóz, ale nie wiesz jak skutecznie dostarczać zamówienia do swoich klientów? Wprowadź integrację z zewnętrznymi kurierami firmy Stava! Odkryj funkcjonalność, z którą wszystkie zamówienia dotrą zawsze na czas, prosto pod drzwi Twoich konsumentów, a Ty nie będziesz już musiał martwić się dostępnością własnych dostawców. Zarządzaj wszystkimi kurierami prosto z jednego panelu i przekonaj się, jak szybkie mogą być Twoje dowozy.
Napiwki w Polsce – dawać czy nie dawać? A jeśli tak, to ile?
Choć napiwki w Polsce nie są obowiązkowe, ich pozostawienie wpisuje się w znajomość zasad savoir-vivre’u. Dodatkowa suma przekazana dla obsługującego kelnera jest wyrazem naszego podziękowania i informacją o zadowoleniu z jego usług. Ile napiwku zostawiać? Komu i w jaki sposób go przekazać oraz jak dać napiwek płacąc kartą?
Polski Ład: Kolejne przepisy, które zaczną obowiązywać restauracje w 2022 roku!
Z początkiem 2022 roku wejdą w życie nowe ustawy i rozporządzenia w związku z programem Polskiego Ładu. Wśród nowych regulacji znajdują się obowiązkowe płatności bezgotówkowe i integracje kas fiskalnych z terminalem płatniczym. Jednak posiadacze drukarek fiskalnych i systemów POS nie zostaną objęci nową koniecznością. Zmiana na takie rozwiązanie może okazać się zatem dużym ułatwieniem. Więcej o nowych obowiązkach dla przedsiębiorców przeczytasz w artykule.
Stawki VAT na usługi gastronomiczne i cateringowe – ściągawka dla restauratorów
Prowadząc własną gastronomię lub usługi cateringowe musimy wiedzieć, ile wynosić będzie podatek VAT od sprzedaży serwowanych posiłków i dań. Opodatkowanie tego typu produktów budzi wątpliwości, zwłaszcza, gdy nie wiemy jak sklasyfikować nasze usługi. Przeczytaj artykuł i sprawdź, jak rozróżnić wysokość stawek w swojej restauracji.
Jak zrobić menu – zaprojektuj idealną kartę dań
Karta dań to najważniejsze narzędzie sprzedażowe dla Twojej restauracji. Źle skonstruowana i zaprojektowana może sprawić, że klient nie będzie zadowolony z wizyty w restauracji, a w najgorszym przypadku – nie złoży zamówienia. Od czego zacząć jej przygotowywanie i jak sprawić, by przyciągała jak najwięcej nowych gości? Odpowiedź poznasz w dzisiejszym artykule.
Jak zostać kucharzem?
Zawód kucharza staje się obecnie coraz bardziej docenianym. Dobry pracownik na tym stanowisku to szansa na sukces i wysoką renomę restauracji. Nic zatem dziwnego, że restauratorzy tak mocno stawiają na najlepszych specjalistów w tej dziedzinie. Jeśli marzy Ci się taka kariera, dobrze trafiłeś! W tym artykule dowiesz się, jak zostać kucharzem i skutecznie rozpocząć swoją przygodę na rynku gastronomicznym.
Jak otworzyć restaurację? Praktyczny poradnik
Marzysz o własnej restauracji? Obróć marzenia w rzeczywistość! Sprawdź nasz praktyczny poradnik i dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o otworzeniu dobrze prosperującego lokalu gastronomicznego.