Wróć

Jak zostać kucharzem?

Zawód kucharza staje się obecnie coraz bardziej docenianym. Dobry pracownik na tym stanowisku to szansa na sukces i wysoką renomę restauracji. Nic zatem dziwnego, że restauratorzy tak mocno stawiają na najlepszych specjalistów w tej dziedzinie. Jeśli marzy Ci się taka kariera, dobrze trafiłeś! W tym artykule dowiesz się, jak zostać kucharzem i skutecznie rozpocząć swoją przygodę na rynku gastronomicznym.

Kucharz na wagę złota dla każdej restauracji

Dobry kucharz to gwarancja sukcesu restauracji. Jeśli personel w lokalu tworzą najlepsi specjaliści, możemy mieć pewność, że potencjalni goście będą wracać do nas częściej, a pozytywne opinie na temat serwowanych dań podniosą pozycję w sieci. Jak zostać kucharzem? Niestety, odpowiedź na to pytanie nie jest już taka prosta. Nie ma jednej i najskuteczniejszej drogi, a cały proces od szkolenia po objęcie wymarzonego stanowiska, będzie długi i pracochłonny. Jeśli jednak masz w sobie pasję i zamiłowanie do sztuki kulinarnej, nic nie stoi na przeszkodzie, by rozpocząć edukację i przygotować się do nowego zawodu. Jak zdobyć zawód kucharza? Przejdźmy zatem do konkretów.

Wymagania względem kandydatów

Zanim poznasz szczegóły dotyczące edukacji i szkół, warto sprawdzić, jak zostać dobrym kucharzem i jakimi cechami powinien odznaczać się każdy kandydat na to stanowisko. W tej pracy liczy się nie tylko zmysł kulinarny, ale też artystyczny oraz duża kreatywność. Pamiętaj, że to po Twojej stronie leżeć będzie odpowiednie podanie dań, co ma ogromny wpływ na ogół wrażeń klientów restauracji, w której będziesz pracować. Wielu restauratorów stawia obecnie na pomysłowe menu czy oryginalne dekoracje serwowanych dań, pozwalające wyróżnić się na tle konkurencji. W pracy kucharza przyda się także umiejętność szybkiego podejmowania decyzji, pracy zespołowej czy dbałość o nawet najmniejsze detale. Pamiętaj, że Twoją pracę oceniać będą przede wszystkim klienci, którzy czasem potrafią być naprawdę krytyczni. W tym przypadku pomocną cechą będzie również wysoka odporność na stres i umiejętność pracy pod presję czasu.

Jak zostać kucharzem?

Istnieje kilka możliwości, by wejść do branży gastronomicznej i rozpocząć karierę kucharza. Odpowiednie wykształcenie może znacznie ułatwić całe zadanie, ale nie jest elementem koniecznym. Najpierw przyjrzyjmy się sytuacji osób najmłodszych. Dla uczniów, którzy wybór szkoły średniej mają jeszcze przed sobą najlepszą opcją będzie technikum, które w swojej ofercie posiada klasy o takim profilu.

Sprawa wygląda inaczej dla nieco starszych, którzy etap edukacji średniej mają już za sobą. Jak zostać kucharzem po liceum? W przypadku, gdy w trakcie swojej edukacji nigdy nie uczyłeś się sztuki kulinarnej dobrym pomysłem będzie wybór szkoły zawodowej. Takie miejsca oferują przygotowanie zarówno teoretyczne, jak i praktyczne i przeznaczone są dla osób o różnym poziomie zaawansowania oraz wieku. Każda z dostępnych opcji – technikum, jak i szkoła gastronomiczna – kończy się egzaminem z nauki zawodu. Po jego zdaniu można uzyskać dyplom kucharza małej gastronomii lub technika przetwórstwa żywności. Jeśli natomiast zastanawiasz się, jak zostać kucharzem po studiach, swoją wiedzę możesz uzupełnić na dodatkowych kierunkach, jak Gastronomia i hotelarstwo czy Gastronomia z dietetyką. 

A co w przypadku osób, które nie posiadają kierunkowego wykształcenia – jak zostać kucharzem bez szkoły? Wiele restauracji wymaga odpowiedniego przygotowania i wiedzy, ale nie jest to warunek obowiązkowy. Dla osób bez szkół zawodowych pomocne będą wszelkiego rodzaju kursy i szkolenia. Swoje CV warto wzbogacać także o staże, które pomagają podnosić kwalifikacje, a zdobytą wiedzę wykorzystywać w praktyce.

Nie tylko wiedza i pasja – postaw na skuteczną komunikację w lokalu

Odpowiednie przygotowanie to jedno, ale na wysoką jakość obsługi i dobre wrażenia klientów, wpływa również sprawna i szybka realizacja zamówień. Ta leży także po stronie kucharzy. W dzisiejszych czasach pewne procesy wymagają automatyzacji, bo tylko w ten sposób możemy mieć pewność, że zostaną wykonane szybko i bezbłędnie. Jeśli w lokalu zamówienia będziesz odbierać na karteczkach, a o przygotowanym daniu informować kelnerów ustnie, pomyłki na pewno mogą się pojawić. Wyobraź sobie sytuacje, gdy ruch w restauracji jest bardzo duży, a Ty przyjmujesz zamówienia w sposób tradycyjny. Z takich karteczek nieraz trudno coś odczytać, bo kelnerzy też spieszą się, by przyjąć jak najwięcej zamówień, w jak najkrótszym czasie. Wyjaśnianie tego typu nieporozumień potrwa dwa razy dłużej, a w najgorszym przypadku zepsuje wrażenia gości w lokalu.

Aby ułatwić pracę sobie, a przy tym i kelnerom, warto postawić na narzędzia, jak system GoKDS, które usprawniają komunikację w lokalu. Dzięki nim wszystkie przyjęte zamówienia trafiają bezpośrednio na ekran w kuchni, eliminując błędy wynikające z ich nieprecyzyjnego przyjmowania czy omyłkowego odczytania. Statusy zamówień można łatwo zmieniać za pomocą jednego kliknięcia, a informacja ta automatycznie pojawi się także na ekranie tabletu obsługi kelnerskiej. Dzięki temu, jako kucharz nie musisz już tracić czasu na wydawanie wszystkich dań i oczekiwanie, aż odbiorą je kelnerzy, a ten zaoszczędzony możesz wykorzystać na przygotowanie większej ilości pysznych potraw. Szybka i bezbłędna realizacja zamówień gwarantuje większe zadowolenie klientów, którzy zawsze otrzymają dokładnie takie dania, na jakie mieli ochotę. 

Branża kucharska to niezwykle satysfakcjonująca, choć wymagająca dziedzina w gastronomii. Jeśli marzy Ci się posada kucharza, wykaż się determinacją i szukaj wielu okazji do nauki. Zdobyte w ten sposób doświadczenie z pewnością zaowocuje wieloma ofertami, aż wreszcie – pracą w wymarzonej restauracji. Powodzenia!

Wiesz już, jak zostać kucharzem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat narzędzi, które usprawnią Twoją pracę w kuchni, zgłoś się do nas i poznaj system GoKDS lepiej! Wybierz formę czatu lub zadzwoń pod numer +48 790 295 124, a nasi specjaliści chętnie udzielą wszystkich odpowiedzi. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *