Te błędy mogą zdecydować o upadku lokalu gastronomicznego!

Prowadzenie własnej restauracji to szereg obowiązków, ciągłe podążanie za zmianami na rynku oraz wychodzenie naprzeciw potrzebom klienta. W takich sytuacjach łatwo o błędy, które mogą prowadzić do najgorszego względem przedsiębiorcy, czyli zamknięcia firmy. Sprawdź w tym artykule czego unikać i na co zwrócić większą uwagę, aby zapobiec upadkowi lokalu gastronomicznego i bez obaw cieszyć się sprawnym biznesem.

Czytaj dalej

Zamówienia online i nowy trend z zachodu, czyli subskrypcje posiłków w restauracji!

Chociaż na zachodzie usługi abonamentowe nie są nowością, w Polsce nie kojarzy się ich jeszcze z punktami gastronomicznymi. Mimo to, coraz więcej lokali decyduje się na taką formę sprzedaży. Pomogła w tym pandemia, która skłoniła przedsiębiorców do poszukiwania dodatkowych źródeł dochodu, poza standardową sprzedażą online. Oprócz zysku, subskrypcje mogą pomóc w budowaniu głębszych relacji z klientami, zapewniając stałą bazę klientów. Sprawdź w poniższym artykule jakie subskrypcje posiłków można wymienić i jak usprawnić sprzedaż online.

Czytaj dalej

Zatrudnianie pracownika, a stawka minimalna – zmiany od 2023!

Rynek pracownika bardzo często się zmienia, jednak przyszły rok może być okresem szczególnych zmian. Spowolnienie gospodarki, wzrosty cen, a także kłopoty geopolityczne doprowadziły do tego, że sytuacja obecnych pracowników, a także kandydatów w wielu branżach może się pogorszyć. Mimo to, niektóre sektory rynku mają w 2023 roku większą możliwość rozwoju. Sprawdź w poniższym artykule przyszłe stawki, trendy w zatrudnieniu, a także dowiedz się jak poradzić sobie z nadchodzącymi zmianami.

Czytaj dalej