Wprowadzenie czerwonej strefy na terenie całego kraju – jak przetrwać w branży gastronomicznej?

Gastronomia to jeden z tych sektorów, który został najbardziej dotknięty skutkami pandemii wirusa Covid-19. Właściciele restauracji już od marca musieli dostosować się do nowej rzeczywistości i obostrzeń wydanych przez rząd. Drastycznie spadła liczba turystów odwiedzających nasz kraj, a restrykcje dotyczące między innymi liczby gości znajdujących się w lokalu mocno dały o sobie znać.

Cała Polska w strefie czerwonej – co to oznacza?

Czytaj dalej

Nowa zmiana podatkowa od 1 października – JPK_V7

Od 1 października wchodzi w życie ważna zmiana w prawie podatkowym, która obejmie przedsiębiorców, dyrektorów finansowych, księgowych oraz pracowników i właścicieli biur rachunkowych. Podatnicy będą zobligowani do składania nowego JPK_V7, który z założenia ma być uproszczeniem czynności podatkowych, ale czy tak będzie, okaże się po wprowadzeniu przepisów. Wyjaśnijmy krótko, czym jest JPK_V7 i jak wygląda jego struktura?

Czytaj dalej

Nowości w aplikacji GoPOS

Nieustannie pracujemy nad naszą aplikacją oraz dokładamy wszelkich starań, by wersja oprogramowania spełniała oczekiwania użytkowników oraz była zgodna z odgórnie wprowadzanymi zmianami.

Nowa wersja aplikacji zawiera takie zmiany, jak:

Czytaj dalej

Targi POLAGRA

Chcielibyśmy serdecznie zaprosić Państwa na TARGI POLAGRA, na których to będziemy mieli możliwość zaprezentowania naszych rozwiązań skierowanych głównie dla branży gastronomicznej.

Czytaj dalej

3 powody, dla których warto wprowadzić mobilną sprzedaż w swojej gastronomii.

Nikt z nas nie ma wątpliwości, że wakacje w tym roku w branży gastronomicznej będą zdecydowanie inne, niż do tej pory. Bardzo trudno ocenić tendencje wyjazdowe Polaków, w jaki sposób zdecydują się wykorzystać swój urlop. Z jednej strony mamy obawę przed dużymi skupiskami ludzi oraz wciąż utrzymywane obostrzenia względem panującej sytuacji dotyczącej koronawirusa, a z drugiej chęć zmiany otoczenia i odpoczynku. Jedno jest pewne. Lokale gastronomiczne muszą postawić na profesjonalną i szybką obsługę, jednocześnie dopasowaną do zaleceń.

Czytaj dalej

Nowa matryca stawek VAT od 1 lipca 2020 r.

Z dniem 1 lipca 2020 r. będą obowiązywały przepisy dotyczące nowej matrycy stawek VAT, której elementem jest system wiążącej informacji stawkowej (WIS). Ustawa z 1 listopada 2019 r. miała wejść w życie 1 kwietnia 2020 r., jednak ze względu na pandemię COVID-19 Ministerstwo Finansów przesunęło ten termin. Obecnie nie ma potrzeby dalszego opóźniania stosowania ustawy, ponieważ według wiceministra finansów Jana Sarnowskiego wprowadzenie nowej matrycy VAT będzie korzystne dla przedsiębiorców oraz konsumentów. Jakie zmiany nas czekają?

Dotychczasowy system stawek VAT jest dość skomplikowany i oparty na Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług z 2008 r. W nowym systemie został zmieniony sposób identyfikacji towarów i usług, a PKWiU z 2008 będzie zastąpione nomenklaturą scaloną CN (klasyfikacja statystyczna towarów; podstawowy element Wspólnej Taryfy Celnej) oraz aktualną Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług z 2015 r.

Czytaj dalej

Rozliczenie straty z gastronomii za rok 2020

Branża gastronomiczna poniosła i nadal ponosi straty z powodu pandemii COVID-19. Restauracje, bary czy kawiarnie przez ponad dwa miesiące pozostawały całkowicie zamknięte, a jedyne źródło dochodów stanowiło oferowanie jedzenia na wynos lub z dostawą. Co prawda 18 maja dopuszczono funkcjonowanie gastronomii z pewnymi ograniczeniami, jednak nie niweluje to poniesionych strat. W tym kontekście przedsiębiorcy będący podatnikami podatku dochodowego CIT lub PIT powinni się zastanowić nad możliwością odliczenia poniesionych strat w roku 2020 od dochodu uzyskanego za rok 2019.

Czytaj dalej

18 maja jako wstępny termin otwarcia restauracji, z pewnymi ograniczeniami

Zapewne wielu Was zastanawia się kiedy poluzowane zostaną ograniczenia rządowe w stosunku do lokali gastronomicznych. Chcemy przekazać Wam informację do jakich udało się dotrzeć Panu Krzysztofowi Berendzie z radia RMF FM. Wynika z nich, że jeśli sytuacja epidemiologiczna się nie pogorszy to od 18 maja lokale gastronomiczne będą mogły otworzyć swoje ogródki dla klientów. Niestety – wszystkie miejsca, które ich nie posiadają w dalszym ciągu będą mogły świadczyć jedynie usługi dowozu jedzenia lub odbioru osobistego.

Czytaj dalej

Kasy online dla gastronomii odroczone!

Z dniem 1 lipca 2020 roku wszystkie firmy działające w sektorze gastronomi i hotelarstwa miały obowiązek używania nowych wersji drukarek i kas fiskalnych. Jak już dowiedzieliśmy się MF opublikowało dziś (10.04.2020) informację o wydłużeniu tego terminu do dnia 1 stycznia 2021 roku.

Czytaj dalej