Świadczenia postojowe, zwolnienia z ZUS i jednorazowe dotacje – nowe formy pomocy dla przedsiębiorców

Od 17 stycznia 2022 roku właściciele lokali gastronomicznych, firm cateringowych czy prowadzący działalność w zakresie przygotowywania i podawania napojów, mogą liczyć na kolejne wsparcie finansowe w ramach świadczenia postojowego. Rozporządzenie przewiduje też inne formy pomocy finansowej. Kto dokładnie może je otrzymać, ile razy i jak wystąpić o pomoc?

Czytaj dalej

Niezawodne i szybkie dowozy jedzenia z kurierami Stava – poznaj nową integrację w GoPOS!

Sprzedajesz na dowóz, ale nie wiesz jak skutecznie dostarczać zamówienia do swoich klientów? Wprowadź integrację z zewnętrznymi kurierami firmy Stava! Odkryj funkcjonalność, z którą wszystkie zamówienia dotrą zawsze na czas, prosto pod drzwi Twoich konsumentów, a Ty nie będziesz już musiał martwić się dostępnością własnych dostawców. Zarządzaj wszystkimi kurierami prosto z jednego panelu i przekonaj się, jak szybkie mogą być Twoje dowozy. 

Czytaj dalej

Napiwki w Polsce – dawać czy nie dawać? A jeśli tak, to ile?

Choć napiwki w Polsce nie są obowiązkowe, ich pozostawienie wpisuje się w znajomość zasad savoir-vivreu. Dodatkowa suma przekazana dla obsługującego kelnera jest wyrazem naszego podziękowania i informacją o zadowoleniu z jego usług. Ile napiwku dla kelnera zostawiać? Czy napiwek jest obowiązkowy, komu i w jaki sposób go przekazać oraz jak dać go płacąc kartą?

Czytaj dalej

Polski Ład: Kolejne przepisy, które zaczną obowiązywać restauracje w 2022 roku!

Z początkiem 2022 roku wejdą w życie nowe ustawy i rozporządzenia w związku z programem Polskiego Ładu. Wśród nowych regulacji znajdują się obowiązkowe płatności bezgotówkowe i integracje kas fiskalnych z terminalem płatniczym. Jednak posiadacze drukarek fiskalnych i systemów POS nie zostaną objęci nową koniecznością. Zmiana na takie rozwiązanie może okazać się zatem dużym ułatwieniem. Więcej o nowych obowiązkach dla przedsiębiorców przeczytasz w artykule.

Czytaj dalej

Stawki VAT na usługi gastronomiczne i cateringowe – ściągawka dla restauratorów

Prowadzisz własną gastronomię lub usługi cateringowe? Jaki VAT od sprzedaży serwowanych posiłków i dań może być zastosowany w Twoim przypadku? To pytanie, które może wydawać się skomplikowane, jest jednak kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania Twojej działalności w gastronomii. Opodatkowanie tego typu produktów budzi wątpliwości, zwłaszcza gdy nie wiemy, jak sklasyfikować nasze usługi. Przeczytaj artykuł i sprawdź, jak w przypadku Twoich usług cateringowych wygląda stawka VAT.

Czytaj dalej

Jak zrobić menu – zaprojektuj idealną kartę dań

Karta dań to najważniejsze narzędzie sprzedażowe dla Twojej restauracji. Źle skonstruowana i zaprojektowana może sprawić, że klient nie będzie zadowolony z wizyty w restauracji, a w najgorszym przypadku – nie złoży zamówienia. Od czego zacząć jej przygotowywanie i jak sprawić, by przyciągała jak najwięcej nowych gości? Odpowiedź poznasz w dzisiejszym artykule.

Czytaj dalej

Jak zostać kucharzem?

Zawód kucharza staje się obecnie coraz bardziej docenianym. Dobry pracownik na tym stanowisku to szansa na sukces i wysoką renomę restauracji. Nic zatem dziwnego, że restauratorzy tak mocno stawiają na najlepszych specjalistów w tej dziedzinie. Jeśli marzy Ci się taka kariera, dobrze trafiłeś! W tym artykule dowiesz się, jak zostać kucharzem i skutecznie rozpocząć swoją przygodę na rynku gastronomicznym.

Czytaj dalej

Zintegruj swój POS z Wolt i przyjmuj zamówienia w jednym miejscu!

Rynek delivery w Polsce zdominowały 4 platformy do zamawiania jedzenia online. Wśród nich znaleźć można aplikację Wolt. Jeśli szukasz dobrego sposobu, by szybko wdrożyć ją, jako nowy kanał sprzedaży lub chcesz zautomatyzować obsługę zamówień z kilku portali zewnętrznych, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Czytaj dalej i dowiedz się, czym jest integracja z platformą Wolt oraz jakie korzyści może wnieść dla Twojego biznesu.

Czytaj dalej